Vrouwen achter een raam, kan dat eigenlijk nog wel?

 

Hoe haal je het in je botte harses om pontificaal voor een raam te gaan staan voor een selfie met een dame in lingerie op de achtergrond?

 

Amsterdam zit in haar maag met de Wallen en dat snap ik best. Want waar de Wallen ooit in de eerste plaats een mekka voor wellustige mannen waren, zijn ze nu geannexeerd door lonkende en lallende toeristen. Die komen er alleen maar om te pottenkijken waardoor er in de peeskamers niet meer bijster veel loos schijnt te zijn. Er wordt naar verluid in ieder geval stukken minder verdiend dan vroeger. Niet gek trouwens, als je hoort welk lot een man wacht die nog wel bij een dame durft binnen te stappen, want du moment dat zij de gordijntjes weer openschuift en hij zijn hoofd buiten haar deur steekt, steekt er buiten een luid gejuich op en worden tientallen mobieltjes tegelijk in de lucht gestoken om een uitgebreide reportage van hem te maken.

 

Hemeltjelief, waar zijn de manieren gebleven? Ik bedoel, hoe haal je het in je botte harses om ongevraagd een foto te maken van iemand die net een sekswerker heeft bezocht? En alsof dat nog niet onbeschoft genoeg is, zitten sommige types er ook niet mee om pontificaal voor een raam te gaan staan voor een selfie. Geen enkel ‘kan ik dit wel maken’ of ‘hoe moet het voor die vrouw achter dat raam voelen’. Hoe moet dat voelen? Je zit daar in je mooiste lingerie in je etalage omdat het je werk is om mannen te verleiden om voor je lijf te betalen en in plaats daarvan word je behandeld als een dier in een dierentuin – of is dit erger?

 

Vrouwen achter ramen, past dat concept nog wel in deze tijd? Mokumers met een hang naar hoe het vroeger was zeggen dat deze traditie niet verloren mag gaan en dat de Wallen tot het culturele erfgoed van hun stad hoort. Maar ze vergeten erbij te zeggen dat de bezoekers van de Wallen níet meer zijn wat het geweest is. Want waar zijn de huisvaders gebleven die hier komen zoeken wat ze thuis niet meer konden krijgen? Precies! Verdreven door lallende en lonkende toeristen die met zoveel tegelijk zijn dat ze op sommige dagen niet eens meer in de smalle steegje voor die ramen passen. Van over de hele wereld hier neergestreken om zich eens uitgebreid aan onze traditie te komen vergapen. Zonder scrupules, ongegeneerd en ongemanierd. En dan ook nog eens zonder te doen waarvoor de Wallen ooit waren bedoeld.

 

 

Wat mij betreft: het concept van vrouwen in een etalage is achterhaald. Mannen die hun heil buiten de deur willen zoeken – en laten we dat concept in godsnaam wel in ere houden! – kunnen dat veel beter doen bij een dame die net zo op haar privacy is gesteld als hijzelf.