Vrolijke songteksten die eigenlijk enorm grimmig zijn

 

 

Herkenbaar, dat je vol overtuiging aan het meeblèren bent met een nummer, dat onwijs voelt, je geeft het alles, maar je hebt eigenlijk geen idéé wat je nou zingt?

 

 

Is mij meer dan eens overkomen. Leg ik al m’n emotie in dat nummer (side note: ik zing — zonder uitzondering — altijd vals), maar heb ik geen seconde aandacht voor de tekst die ik aan het uitkramen ben. Want als ik dat wel had gedaan, wist ik bijvoorbeeld dat onderstaande nummers behoorlijk grimmig zijn. En dat zou je niet per se hebben gedacht, gezien het vrolijke ritme.

 

1. Outkast – Hey Ya!
Dit nummer gaat er dus over dat geen enkele relatie voor altijd duurt en dat veel mensen maar in een relatie blijven hangen ondanks het feit dat ze hartstikke ongelukkig zijn. Dat is te merken aan de zin ‘So why oh, why oh, why oh, why oh, are we so in denial when we know we’re not happy here?’ Andre 3000, de helft van Outkast, bevestigde dit later ook in een interview. Hey Ya! gaat dus echt over treurige relaties en weinig vertrouwen in eeuwige liefde.

 

2. Bruce Springsteen – Born In The USA
Even een gouwe ouwe erbij, want wie kent dit nummer niet? Maar wat je misschien niet wist is dat dit nummer eigenlijk kritiek is op hoe veteranen werden behandeld nadat ze terugkwamen van de Vietnamoorlog. Niet per se wat ik had verwacht, eerlijk gezegd.

 

3. The Eagles – Hotel California
Oké, nóg een gouwe ouwe erbij dan. Deze heb ik serieus heel vaak meegezongen (geschreeuwd) en niet één keer bedacht ik me wat ik nou aan het zingen was. Tot ik zojuist de tekst ging opzoeken en erachter kwam dat het nummer gaat over de hebzucht van de muziekindustrie die er uiteindelijk voor zorgt dat de artiest zichzelf helemaal de vernieling in helpt. Grimmig.

 

4. Robin Thicke – Blurred Lines
Eerder schreef ik al dat Pharrell — die meedoet op dit nummer — een grote hekel heeft aan Blurred Lines. Waarom? Nou, omdat het nummer eigenlijk gewoon één groot ongepast nummer is. ‘I know you want it’ wordt meerdere keren herhaald en Pharrell zelf erkende dat het hele nummer behoorlijk ‘rapey’ klinkt.

 

5. Hanson – MMMbop
Ook deze heb ik vaak meegezongen, maar hier was ik er wél enorm bewust van dat ik geen idee had wat ik aan het zingen was. Want heel eerlijk: dit nummer klinkt toch zó onverstaanbaar? Mals je de teksten opzoekt heeft het dezelfde strekking als Hey Ya!, namelijk dat geen enkele relatie eeuwig duurt en dat alles weer voorbij gaat. Niet alleen liefdesrelaties trouwens, MMMbop pakt het breder aan: álle relaties in je leven gaan voorbij en bijna niemand blijft voor altijd. Hè, gezellig.

 

6. The Weeknd – Can’t Feel My Face
Je zou misschien denken dat dit gewoon een liedje is over een man die verliefd is, maar neuh, de ‘you’ in dit nummer is een personificatie van zijn verslaving. Dus de geruchten dat het eigenlijk over cocaïne zou gaan (die verdovend werkt, vandaar de ‘can’t feel my face’) zijn eerder waarheid. Ik zou deze dus maar overslaan als je op zoek bent naar een geschikt nummer voor een romantische serenade.

 

7. Britney Spears – If You Seek Amy
Vroeger vond ik dit één van de leukste nummers van Britney en zong ik het enthousiast mee. Geen idee wie die Amy was en waarom mensen haar zouden zoeken… Blijkt dus dat Amy niet bestaat en dat het allemaal gaat om de uitspraak. Want als je If You Seek Amy zegt, klinkt dat precies hetzelfde als ‘F U C K me’.  Sneaky kinky Britney.

 

8. Mike Posner – I Took A Pill In Ibiza
Deze one day fly had even een korte comeback met de hit I Took A Pill In Ibiza, die hartstikke catchy en vrolijk klinkt, maar dus eigenlijk gaat over dat hij inderdaad een one day fly is. Toen de roem van die ene hit (Cooler Than Me) vervaagde, had hij niets en niemand meer over.

 

9. The 1975 – Chocolate
Ik verstond hier geen woord van, maar ik vond het me toch een leuk nummer. Ik heb ze nog live gezien op Lowlands en was toen ook helemaal lyrisch. Geen idéé waar het over ging. Nou, wat blijkt: het gaat dus over heroïne. Lekker dan.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer