Vijgen-tomatensoep

 

Het klinkt natuurlijk vreselijk decadent maar zo halverwege de zomer komen de vijgen mij een beetje de neus uit.

 

 

 

 

Jullie kunnen je dat waarschijnlijk nauwelijks voorstellen, want in Nederland kosten vijgen aardig wat en dan zijn ze soms nog waterig ook. Maar ik heb een groene en een blauwe vijgenboom en een beetje vijg geeft van juni tot ergens in september vruchten. Eerst gooi ik mijn gasten ermee dood, waarover ik nog nooit iemand heb horen klagen. Nu klopt het dat ik ze mijn vijgen in veel variaties voorzet dus daar zal het mee te maken hebben. En een week of twee vijgen bij het ontbijt en in de fruitschaal om overdag van te snoepen, daar wordt iedereen meestal alleen maar blij van. Maar mijn probleem is: wat doe ik  tussendoor met de rest van al die vijgen? In een beetje zomer pluk ik namelijk zo’n zes emmers vol  Ik ben dan ook altijd reuzeblij als er vrienden of gasten zijn die me willen helpen met het verwerken van een emmertje of twee (samen maken we dan een overheerlijke vijgenchutney, vijgenjam of vijgen op rode wijn!). Zij nemen dan een lekker potje van het een of ander mee naar huis en ik heb weer een nieuwe voorraad om cadeau te geven aan andere gasten of als ik ergens te eten wordt gevraagd. Hoe dan ook, blijven er altijd vijgen over en daar ga ik dan maar gewoon maar experimenteren. Zo bedacht ik een recept voor vijgen-tomatensoep. En die is me toch lekker geworden! 

 

Ingrediënten

  • 1 pond tomaten
  • 1 pond vijgen
  • 2 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengeltjes lavas
  • 2 liter groentebouillon
  • Olijfolie
  • Peper

 

 

Snijd de ui in grove stukken en snipper de knoflook, bak even aan in een goede scheut olijfolie. Snijd de tomaten en vijgen in kwarten en voeg ze bij de uien. Laat alles even sudderen en schep regelmatig om. Doe de stengel lavas erbij en schenk de groentebouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en laat daarna een half uur zachtjes koken. Hierna haal je de pan van het vuur en laat je het een uurtje afkoelen. Zet de staafmixer erin en pureer de soep. Maak af met een paar draaien peper. 

 

 

 

 

Door: Adje Middelbeek

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.

Afbeelding van Adje Middelbeek