Dit is het ideale leeftijdsverschil in een relatie

 

Eén jaar, zeven maanden en drie weken, dat is het leeftijdsverschil tussen mij en mijn vriend.

 

 

Als je de jaren een beetje naar boven en beneden afrondt, dan zijn we van dezelfde bouwperiode. Onze moeders droegen in ieder geval allebei schoudervullingen en de mijne had zeker te weten een getoupeerde kuif in het jaar dat ik ter wereld kwam. Maar de vraag is: maakt leeftijdsverschil iets uit in de slagingskans van een relatie? Onderzoek wijst uit van wel.

 

Ik denk altijd dat het weinig uitmaakt. Als er liefde in de lucht is tussen jullie en je ook van jezelf houdt, dan komt het vast goed. Maar, zeggen wetenschappers, leeftijdsverschil is absoluut een factor om rekening mee te houden. Eerst maar eens de voorkeur in leeftijd bekijken als je het mannen en vrouwen apart vraagt.

 

Als we kijken naar research onder heteroseksuele mannen, dan komt daarin naar voren dat mannen het liefst een relatie hebben met jongere vrouwen van begin twintig. In dit geval maakt het niet uit hoe oud ze zelf zijn trouwens. Dat zit ‘m in het langzamere proces waarin mannen volwassen worden (de wetenschap zegt het) én een overlevingsinstinct dat diepgeworteld zit. Vrouwen hebben juist voorkeur voor een relatie met iemand van ongeveer dezelfde leeftijd of maximaal een jaar of twee ouder. Vooralsnog opereer ik dus behoorlijk volgens het boekje.

 

Wist je trouwens dat er een rekensom is waar mensen in geloven voor het maximale leeftijdsverschil? De helft van je leeftijd plus zeven is: wat mij betreft nog steeds een wilde gok of het lukt. Onderzoek zegt dat het ideale verschil in leeftijd núl is. Een relatie loopt minder snel uit op een scheiding als partners van hetzelfde geboortejaar zijn. De kans op scheiden neemt bij één jaar leeftijdsverschil zelfs met achttien procent toe. En hoe groter het gat wordt, hoe verdrietiger de resultaten.

 

Hoe het komt? Het zit ‘m waarschijnlijk in herkenning. Ik groeide op met Gabbertje, hij/zij groeide op met Gabbertje. Ik fietste met een discman naar school, hij/zij ook. Op de basisschool verzamelde je flippo’s en in groep acht won je met knikkeren. Zo goed als geen leeftijdsverschil zorgt ervoor dat je samen door fases gaat, waarin je elkaar herkent en vindt. Ga je richting de vijf of tien jaar? Dan neemt de kans op uit elkaar gaan met elk jaar iets toe.

 

Weet je dat ook weer, dan is het nu een mooi moment om het tegendeel te bewijzen. Zelfs ik dus, met mijn één jaar, zeven maanden en drie weken.

 

Bron: The Economist

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans