Voor idiote besluiten en overbodige regels moet je bij de Fransen zijn

 

Want om nou te stellen dat sterven verboden is….

 

 

 

Het Franse woud aan regels, decreten, besluiten, voorschriften, bepalingen, geboden en verboden is niet te filmen. De Franse Staatscourant telde vorig jaar alleen al 83.570 pagina’s met allemaal níeuwe bepalingen en verordeningen! Om de regeldrift aan de kaak te stellen organiseert jurist Raphael Costa deze zomer een wedstrijd om het meest bizarre gemeentebesluit van Frankrijk te kiezen. Dat gebeurt met een bloedserieuze jury van wetenschappers, politici, rechters en advocaten.

 

Het is om vrolijk van te worden!

 

Zo had de burgemeester van het Franse dorpje Essarts en Bocage de herfstblues te pakken toen de dagen op een gegeven moment weer korter werden en de zon achter de wolken kroop. Om zijn dipje te verjagen vaardigde hij een officieel decreet uit: de inwoners van zijn dorp kregen de opdracht een week lang te lachen. In de officiële documenten van Essarts en Bocage van 2 oktober 2019 staat: ‘Aangezien de hemel grijs is, het weer en de temperatuur ons humeur beïnvloeden, en de media alleen maar slecht nieuws brengen, besluit ik dat (1) het aanbevolen is om te lachen, (2) er alleen gehuild mag worden als dat is van het lachen, en (3) het verboden is om je dood te lachen.’

 

Doe mij zo’n burgemeester!

 

Nog zo’n leuke! In 2008 besloot de burgemeester van Sarpourenx in de Pyreneeën om een gemeentelijk verbod op doodgaan af te kondigen. De plaatselijke begraafplaats was namelijk te vol en daarvoor was te weinig aandacht, hetgeen veranderde na deze ludieke actie.

 

De burgemeester van Châteauneuf-du-Pape vervolgens wilde aandacht van de pers voor zijn lokale wijn en kondigde daarom een UFO-verbod af – vliegende schotels waren officieel niet langer welkom in zijn gemeente. Dat verbod geldt er overigens nog steeds en het is, volgens de burgervader, super effectief want er is, voor zover hij weet, nog nooit een UFO bij hem langsgekomen.

 

Deze dan: in december 2020 besloot het gemeentebestuur van Riotord, ten zuiden van Lyon, om een officiële verordening aan te nemen waarin staat dat de Kerstman toestemming krijgt om over Riotord te vliegen en er te landen om cadeaus onder de kerstbomen te leggen. Als dat geen goeie kerstgedachte is!

 

Nog een kanshebber: in de gemeente Sainte-Colombe-sur-Seine, in de Bourgogne, werd in 2008 een ‘voortplantingsverbod’ afgekondigd. Er werden zelfs borden op straat gezet, met daarop een vrouw met een zwangere buik met een rood kruis erdoor. Waarom? De burgemeester was het apert oneens met de sluiting van de lokale kraamkliniek!

 

De laatste dan: in Montereau, ten zuidoosten van Parijs, gebeurde het tegenovergestelde. De burgemeester vaardigde er in 2019 een pro-Viagra-decreet uit. ‘De gemeente wil blauwe pilletjes uit gaan delen aan stellen tussen de 18 en 40 jaar oud, om de kans op voortplanting te vergroten.’ In het stadje dreigde namelijk een schoolklas te worden gesloten door gebrek aan kinderen.

 

De wedstrijd duurt nog tot 15 september. Daarna komt de jury bijeen en in oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.

 

Bron: AD

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans