Voor een prikkie op stap in Nederland

 

 

Houd je van lange wandelingen of fietstochten in Nederland? Dan heb ik een supertip om goedkoop te overnachten.

 

 

 

Ben je sinds corona ook gegrepen door het wandelvirus of houd je van lange fietstochten? Door Overijssel, Brabant of Limburg, overal in Nederland vind je de mooiste routes. Wist je dat er hier wel 10.000 kilometer aan wandelpaden ligt?

 

Steeds vaker hoor ik van vrienden dat ze ergens een ‘LaWa’ gaan maken. Een lange wandeling dus, en die heb je er niet al na een uurtje op zitten, daar ben je wel even zoet mee. En hoe leuk is het om die LaWa niet in je eigen buurtje te maken, maar ergens waar je nog nooit geweest bent? Of was je zo in de war met al die kleurcodes in Europa dat je besloot om lekker in Nederland te blijven en hier een paar mooie lange fietstochten te maken en dan onderweg van A naar B te overnachten?

 

Dat kan voor een vriendenprijsje bij een van de particuliere gastadressen van Vrienden op de Fiets. Deze stichting heeft een netwerk van bijna 6000 gastadressen waar je na je wandeling of fietstocht terecht kunt voor een overnachting. Voor 8 euro per jaar word je Vriend en dan mag je net zo vaak als je wilt een reservering maken. Voor € 22,50 per persoon per nacht krijg je een schoon bed, een warme douche en een goed ontbijt. En de gezelligheid van de gastvrouw of gastheer natuurlijk. Sommige gastadressen bieden voor een kleine vergoeding ook een warme maaltijd of een lunchpakket.

 

Via de website kun je de route plannen die je wilt fietsen, wandelen, skeeleren of op andere manier op eigen spierkracht wil afleggen en zo bekijken waar je wilt overnachten. Het is dus niet de bedoeling dat je met de auto komt, tenzij het gastadres het startpunt van je route is.

 

En ben je onderweg dan kun je via de website Rustpunt op een particulier erf een pauzeplekje vinden om iets te drinken, de lege accu van je fiets op te laden of een sanitaire stop te maken. Ook handig!

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit