Voor de laatste keer: bakkers klaar, bakken maar!

 

Het hele seizoen heb ik trouw elke zondagavond gekeken. En terwijl storm Ciara over ons land raasde, zat ik met thee en lekkers op de bank klaar voor de Grande Finale van Heel Holland Bakt.

 

André van Duin opent zoals gewoonlijk het programma in het veld voor de tent. Treurig staat ie onder z’n parapluutje. De drie finalisten komen een voor een aangelopen en de finale kan beginnen. Maar voordat er gebakken gaat worden en André van Duin voor de laatste keer zegt ‘bakkers klaar, bakken maar’, geven de drie finalisten Esther, Jeannette en Anouk elkaar eerst nog een groepshug. Van rivaliteit en jaloezie is geen sprake. Ze gunnen het elkaar écht alle drie, de titel van Meesterbakker 2019-2020, en dat zie je. 

 

Bij de eerste opdracht moeten de dames een kubustaart maken. En daar kan veel fout aan gaan, zegt Robèrt om het stresslevel in de tent nog even te verhogen. Dank je, Robèrt. We zien een trillende Anouk, een gestreste Esther en Jeannette met betraande oogjes. Toch is de kritiek van de jury over het algemeen positief. Ze hebben het alle drie goed gedaan, al was de ene kubustaart wat mooier, rechter en preciezer dan de andere.

 

Goed, door naar de volgende opdracht. Janny en Robert gaan voor de laatste keer hun tentje in en de bakkers beginnen aan de blinde opdracht. Ze moeten een surprisedessert maken. Een chocoladebloem met een gebakje erin, die opengaat als je er warme vanillesaus overheen giet. Of zoals André van Duin zo leuk omschrijft: een bakkie met een dakkie.

 

Het bakkie van Anouk gaat keurig open, dat van Esther zit zo goed dichtgelijmd aan de bovenkant dat er niks gebeurt en de bloemblaadjes van Jeannette zijn simpelweg mislukt. 

 

Het lijkt 1-0 voor Anouk. 

 

Dan: het spektakelstuk! De finalisten moeten een taart maken van maar liefst anderhalve meter lang. Met 3,5 uur tijd en na nog een keer knuffelen gaan ze aan de slag. Anouk maakt een boekenkist vol boeken van verschillende smaken. Finalewaardig als je het mij vraagt. Esther maakt een prachtige taart met een pauwtje erop. Ze is zo trots als een pauw, dat snap ik. Jeannette maakt prachtige, tikkeltje degelijk weliswaar, ‘laatste meters’.
Ik ga natuurlijk alleen op het uiterlijk af, over de smaak kan ik – helaas – niks zeggen, maar voor mij is het nu al duidelijk wie de winnaar moet worden van dit seizoen van HHB: Anouk. 

 

 

Onder luid applaus van familie en vrienden komen de drie bakkers met hun meesterwerken de tent binnenlopen en kan het grote proeven beginnen. Dan is het moment daar; Janny, Robèrt en André komen eraan met de uitslag onder een glazen stolp. 

 

Janny haalt de stolp weg en André onthult de winnares. Met vlag en wimpel is dat Anouk!

 

En daarmee zit het bakprogramma er voor dit jaar weer op. Met minder smaakmakers dan het jaar ervoor was het kijkplezier er toch niet minder op. Het was weer smullen geblazen. Tot volgend jaar!

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman