Voor beginners: waar zijn de boeren allemaal boos om?

boeren protest fb

 

Nog vóór de rest van Nederland wakker was gingen de boeren vanmorgen al op pad richting zo ongeveer elk distributiecentrum.

 

 

 

Het ene liveblog na het andere verscheen online. Nou, dan weet je het wel: er is stront aan de knikker. Maar waarom zijn de boeren zo boos?

 

Voor als je niet dag in dag uit met je neus in de protesten zat: lees even mee. En het is je vergeven, want één van de meest gegoogelde termen van het moment is namelijk: waarom zijn de boeren boos? In die zuurstof die wij in- en uitademen zit stikstof, maar een teveel aan stikstof is slecht voor de natuur. Stikstof ontstaat door uitlaatgassen, maar ook bij het samenkomen van de uitwerpselen van koeien. Mest en urine. Planten kunnen niet zonder stikstof, want daar groeien ze van. Maar bij een teveel aan stikstof gaan bepaalde soorten overheersen, waardoor andere verdwijnen. Dit heeft weer effect op de voeding van insecten, op andere dieren en zo komt de biodiversiteit in gevaar.

 

Het kabinet besluit daarom nu om in te grijpen en dat komt in een notendop op het volgende neer: het kabinet wil dat er in 2030 de helft minder stikstofuitstoot is dan nu, en deze beslissing heeft de meeste gevolgen voor boeren. Veehouderijen moeten in sommige delen van het land zelfs zorgen dat er tot 70 procent minder stikstofuitstoot is. In mijn achtertuin staan de koeien vaak over het prikkeldraad een beetje naar me te loeien. Reuzegezellig, maar met de plannen van het kabinet staat daar binnenkort dus nog maar de helft van de koeien.

 

De boeren zijn het beu en roepen daardoor in besloten Facebook-groepen en via Telegram op tot protesten. Op dit moment is het distributiecentrum van Albert Heijn enorm de klos. Het eerste gevolg? Bestellingen die thuisbezorgd hadden moeten worden zijn geannuleerd. Vissers, die ook geraakt worden door dit besluit van het kabinet, blokkeren op dit moment de haven van Harlingen waardoor er naar Terschelling en Vlieland geen veerboten varen. Wie een lang weekend op Vlieland zit moet dus nog even blijven.

 

Het leek er heel even op dat Schiphol ook afgesneden zou worden door het blokkeren van snelwegen. Het kabinet kondigde daarop aan dat het leger klaarstond om in te grijpen, omdat de luchthaven vitaal is. Tot zover lijkt dát allemaal mee te vallen. Net als de drukte op de snelwegen. Maar wat niet is kan nog komen, want Rijkswaterstaat houdt er rekening mee dat de wegen vanmiddag alsnog vollopen. Dan weet je wat je te doen staat: op tijd naar huis. Zeg maar tegen je manager, CEO of leidinggevende dat het door de boeren komt.

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans