Vergeven of vergeten?

 

Misschien is dit weer een typisch gevalletje ‘generatiekloof’. Ik ben benieuwd naar wat jij vindt.

 

Zoals je weet, ben ik altijd op zoek naar feitjes, nieuwtjes en gekke dingen die er in de wereld gebeuren. Zo kwam ik er gisteren achter dat 14% van de vrouwen en 18% van de mannen het uitmaakt als hun partner vreemdgaat.

 

Vol ongeloof riep ik dit op de redactie, waarop Franska antwoordde: ‘Dat is heel veel!’ Huh, heel veel? Ben ik de enige die dit juist heel weinig vindt? Als mijn vriend, waarmee ik al drie jaar een relatie heb, vreemd zou gaan zou hij, whoop, de deur uitgaan. Ligt wel aan het soort vreemdgaan. Zo heb ik hem duidelijk gemaakt dat als hij op een dronken avond in een bar de fout ingaat, hij mij dit niet hoeft te vertellen. Op voorwaarde dat ik er niet via via achter zou kunnen komen. Ik vind zo’n stomme fout het niet waard om mijn relatie te beëindigen. Maar naïef ben ik niet. De pijn van overspel zit vaak niet in die ene stomme fout, maar in de langdurige emotionele band die je partner met een ander opbouwt.

 

Voor mij zou het écht afgelopen zijn als mijn vriend op langere termijn vreemdgaat, of met meerdere vrouwen vreemdgaat. Maar nu vraag ik mij af of iedereen hier zo over denkt. Wanneer zou jij je man vergeven en wanneer zou je hem de deur uit trappen? Misschien is mijn kijk hierop wel heel anders, omdat mijn relatie nog ‘maar’ drie jaar duurt. Het is waarschijnlijk anders als je al dertig jaar samen bent, kinderen, een huis en heel veel fijne jaren samen hebt.

 

Uit eerder onderzoek blijkt dat 25% van de Nederlanders vreemdgaat en dat 30% aangeeft dat dit de belangrijkste oorzaak voor het beëindigen van een relatie is. Op die manier zouden de statistieken van 14 en 18 procent wel logisch zijn.

Weinig vind ik het nog steeds. Maar nu ben ik dus benieuwd of de verschillen in mening tussen Franska en mij komen door die generatiekloof. Laat je weten wat jij vindt?

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam.