Vergeet Cannes: Nice is het allerleukst in de Côte d’Azur

 

Dingen die mij in het leven gelukkig maken: zon, eten en wijn. Meer heb ik vaak niet nodig, en zeker niet met een weekendje (of weekje) weg. Liefst wel aan de zee, want van de zon genieten in een snikhete stad is dan vaak niet heel prettig.

 

Maar goed, toen er bij mijn vriendinnengroep een weekendje weg werd gepland (en we de helse fase van een ‘datum prikken’ hadden afgesloten), kwamen wij op Nice uit. Ik kan je vertellen: een betere bestemming hadden we niet kunnen kiezen. Want: tickets zijn niet duur (thanks Transavia), de stad zelf is klein maar fijn (én dus aan het water), je kan er heerlijk eten, aan de lichte roseetjes en het is ook nog eens een topuitvalsbasis voor wat dagtripjes (jetsetten in Monaco, kijken kijken, niet kopen). Dus ja, túúrlijk zie je op Instagram veel mensen die steevast naar Cannes gaan, maar ik kan je vertellen: die snappen het dus niet. Nice is nice (ha ha ha). Check hieronder de leukste tips en adresjes, voor de beste baguettes, fromages en natuurlijk les vin!

 

 

Wijken

Vieille Ville: Deze wijk is het oude gedeelte van de stad en absoluut ook het leukste. Zorg dus dat je Airbnb of hotel hier een beetje in de buurt zit (die van mij was op loopafstand, strek je de benen ook nog eens tussen alle terrasjes door). De leukste restaurantjes, barretjes en natuurlijk het strand vind je hier. Ook de haven is op loopafstand.

 


 

Promenade des Anglais: De allerbekendste straat langs het strand van Nice. Misschien handig om te weten: het is een kiezelstrand. Ik ben best wel een wandelaar op vakantie en langs deze promenade richting de haven is een leuk tochtje. Je loopt dan via Castle Hill, waarvandaan je een mooi uitzicht op de stad en de haven hebt.

 

Place Garibaldi & Vieux Port: De haven van Nice is de belangrijkste haven voor schepen die over de Middellandse Zee varen. Lekker drukbezocht dus. Voor seafood-restaurantjes zit je hier goed, maar ik vond zelf Place Garibaldi ook een prima stek. Terrassen waar je de hele dag zon hebt en iets minder toeristisch dan Vieille Ville.

 

Jean Médecin & Place Masséna: Vlak voordat je Vieille Ville in loopt, heb je een lange winkelstraat met voornamelijk de grotere ketens als Lafayette. Die straat komt uit op Place Masséna, waar in het midden de grote Fontaine de Soleil staat. Shoppen doe je dus voornamelijk hier (of in Vieille Ville bij de leuke boetiekjes).

 

 

Tips

Monaco & Ventimiglia: Deze twee steden (dorpjes) zijn makkelijk te bereiken met de trein vanaf het station in Nice. En die trein is niet zoals de Sprinter die we in Nederland kennen, maar echt een tocht op zich. Hij gaat namelijk vlak langs de zee door de bergen heen, kost ook nog eens geen drol (volgens mij rond de twee euro voor een enkeltje) en je bent er zo. Ventimiglia ligt in Italië en is echt leuk voor een dagtripje. Monaco heeft waarschijnlijk geen uitleg meer nodig en is ook bijzonder om te zien. Extra tip van mij, want deze fout maakte ik als blondje: ga niet op zondag. Alles, ja echt álles is dicht. Behalve de heel dure restaurants.

 

Cours Saleya: In Vieille Ville vind je op de Cours Saleya dagelijks een markt met bloemen, kruiden en nog meer. Proef ook zeker het gerecht dat uit Nice komt: de Socca. Dat is een pannenkoek van kikkererwten, en dat klinkt raar, maar is dus écht lekker.

 

Restaurants

La Cave du Fromager: De naam zegt het al: hou je van kaas, dan ga je hierheen. Wél met reservering, want deze spot in Nice is al jaren heel populair. Binnen is het knus met stenen muren en veel flessen wijn aan de muur. Elk gerecht heeft wel iets met kaas te maken, maar je kan ook voor het dagelijkse seizoensmenu gaan. Het begrip ‘te veel kaas’ is voor mij persoonlijk onbekend, dus dit kan ik je ook van harte aanraden. J’adore plus de fromage.

29 Rue Benoît Bunico

 

Le Plongeoir: Waarschijnlijk het mooiste restaurant van heel Nice. Het zit op een soort rots in het water en je kijkt heel mooi uit over de zee. Tsja, zoals je verwacht kost dat ook wel wat, maar het (lunch)menu valt hartstikke mee. € 29,- voor drie gangen namelijk, dus heel goed te doen en geloof me: deze spot wil je niet overslaan.

60 Boulevard Franck Pilatte

 

Oliviera: Mediterraanse gerechten, heel sympathieke eigenaren en nog best onontdekt. Wel wordt hier even je time management op de proef gesteld; ze zijn namelijk alleen open voor lunch en op zondag en maandag gesloten. En die lunch, die is van 12.00 tot 14.00 uur. Wat ik al zei: time management. Want als een restaurant het kan maken om zo kort open te zijn en toch erg succesvol te zijn, moet het wel goed zitten met het eten, toch? Precies, dacht ik ook.

8 Bis Rue du Collet

 

Les Sens: Heel betaalbaar eten, maar vooral heel lékker eten. Ga vooral ’s avonds voor het volledige menu en geniet van de avocadocrème met garnalen of mijn favo: gestoomde artisjok met gepocheerd ei en bacon. Yes please, elke dag als het kan.

37 Rue Pastorelli

 

La Roustide: Fine dining à la Francais. Op een kleine tien minuten lopen van Place Garibaldi, dus een prima idee om hier je dag in de haven af te sluiten. Wederom ook wel hier even reserveren (wat overal in Nice een aanrader is trouwens). Ze worden vooral geroemd om hun gerechten met truffel. Sterker nog, ze hebben een volledig truffelmenu. Dus mocht jij daar nou een grande amour voor hebben (ik zie in gedachten m’n oude docent Frans hoofdschuddend en teleurgesteld naar me kijken): on y va.

34 Rue Beaumont

 

Maïdo: En wanneer je nou die Franse keuken he-le-maal zat bent, ga je gewoon naar deze Japanse Izakaya. Niet voor de sushi, maar voor de echte Japanse gerechten. Met sake of met één van de natuurwijnen die ze hier schenken.

29 Rue Tonduti de l’Escarène

 

La Terrasse: Een lijstje met tips van mij zonder een rooftop bar is als een Fransman die geen baguette lust: kan dus niet, hè. Vandaar ook deze even in het lijstje. Je hebt hier een uitzicht over de volledige Promenade des Anglais en het zit bovenop hotel Le Méridien. Ik heb er niet gegeten, dus daar kan ik je geen tips over geven maar voor een drankje aan het einde van de dag is dit een héél goede.

1 Prom. des Anglais

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer