Italië, corona en de lockdown

 

Ik zit een beetje te mijmeren op mijn balkon met een kopje koffie en een paar speculaasjes. Als ik hier zit bestaat er even geen corona.

 

Het is behoorlijk levendig om me heen want iedereen moet thuis blijven. Ik hoor dat andere mensen hetzelfde idee hebben als ik, namelijk in de tuin werken. Ik hoor een motorzaag, een bosmaaier en kinderstemmen met af en toe wat gemompel van een volwassene. Het is heerlijk weer dus er zijn veel mensen lekker buiten bezig.

 

Het corona-nieuws komt via de media wel mijn huis ingeslopen, want op dinsdagochtend hoor ik dat premier Conte eenlockdownvoor heel Italië heeft aangekondigd. Maar wat houdt dat precies in? Ik loop even naar mijn Italiaanse buren, die zullen het vast wel weten. Mijn buren leggen uit dat je een formulier van het ministerie van Binnenlandse Zaken kunt uitprinten. Hierop kun je je eigen verklaring invullen: waar je naartoe gaat en wat de reden is voor je verplaatsing. Deze verklaring moet je samen met een mondkapje bij je hebben als je de deur uitgaat, dit in verband met politiecontrole.

 

Thuis print ik het formulier uit en vul het in, want ik moet boodschappen doen. Het is een vreemde situatie, voor de supermarkt staat een behoorlijke rij, bij binnenkomst moet je eerst je handen desinfecteren. Verder mogen er maar maximaal tien mensen tegelijk in de supermarkt zijn, de kassière vraagt je het geld op de toonbank neer te leggen want ze mag geen lichamelijk contact met je hebben. Op de grond is met tape aangegeven wat een meter afstand is, je mag namelijk niet dichter bij haar komen. Op de terugweg naar huis word ik aangehouden en worden al mijn gegevens gecontroleerd, het geeft me toch een unheimisch gevoel.

 

De andere maatregelen tot gisteren waren datrestaurants en bars alleen open mogen zijn tussen zes uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds en iedereen moet overal minimaal een meter afstand van elkaar houden. Gek genoeg mogen we nog wel naar de kapper, tja, die Italiaanse dames!!!!!

 

Al met al is het heel vervreemdend. Gelukkig valt dit rare gevoel zodra ik thuiskom weer snel van me af. En gelukkig kan ik op mijn woonplek de wereld die corona heet weer buitensluiten, hoewel dat niet lang duurt want vanochtend hoor ik dat er alweer nieuwe maatregelen zijn aangekondigd. Alle winkels, bars en restaurants moeten nu sluiten en mocht de situatie voor het weekend niet veranderd zijn dan gaat alles nog strenger worden.

 

Wat dit allemaal inhoudt wil ik nu nog niet weten. Ik heb zeker voor twee weken voldoende eten in huis, dus ik kan de quarantaine hier goed volhouden. Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn dan hou ik jullie op de hoogte.

 

 

Door: Adje Middelbeek

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.

Afbeelding van Adje Middelbeek