Vergeet de 10.000 stappen: dit is het nieuwe doel

 

Zo knap vind ik het als mensen consequent die 10.000 stappen per dag aantikken.

 

 

Zeker als die mensen en fulltime kantoorbaan hebben; waar haal de tijd vandaan om elke dag nog zoveel aan de wandel te zijn? Petje af als jij daar één van bent. Want ja, die 10.000 stappen is toch een beetje the magic number als het aankomt op je stappenteller. Eerlijk is eerlijk: ik kom er elke dag absoluut niet aan.

 

 

Gelukkig is dat helemaal oké, want volgens nieuw onderzoek ben je met veel minder stappen ook al goed op weg. Dit onderzoek werd gedaan aan de medische universiteit Lodz (Polen) door de prestigieuze Amerikaanse Johns Hopkins University onder 226.000 mensen — een behoorlijk aantal dus.

 

 

En wat bleek? 4.000 stappen per dag is al ruim voldoende om het risico op vroegtijdig overlijden te verminderen. Toch erg prettig, want daar kom je per dag redelijk makkelijk aan. Maar is zelfs dat iets te veel gevraagd voor je? Dan ben je met 2.300 óók al goed op weg, want daarmee verminder je het risico op hart- en vaatziekten. 

 

 

Per 1.000 stappen die je daar bovenop zet, verminder je het risico op vervroegd overlijden met 15 procent. Maar loop niet te hard van stapel (letterlijk), want als je boven de 20.000 stappen uitkomt, houdt die 15 procent op. De onderzoekers hadden dus wel als conclusie dat hoe meer stappen je zet, hoe beter het voor je is, maar alles boven de 20.000 stappen heeft volgens de wetenschappers weinig zin.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer