3 tips om toch lekker te slapen bij hitte

 

Plaknacht één staat op de agenda, want het lijkt erop dat we deze week een hittegolf krijgen.

 

Vind ik heerlijk, begrijp me niet verkeerd, behalve dan dat ik het van schaapjes tellen alleen al warm krijg. Hoe af te koelen? We hebben tips, waar zelfs de Hersenstichting goedkeuring aan geeft hoorde ik op het nieuws, dus dan mag je ervan uitgaan dat ze werken.

 

1. Douche warm
Na een snikhete dag ga je natuurlijk het liefst de hele avond onder een koude douche staan, maar dat is toch niet zo handig als het lijkt. Van koud douchen krijg je het juist warmer. Het advies is om juist een warm bad te nemen of onder een warme straal te gaan staan, want daar gaan je bloedvaten van openstaan, wat ervoor zorgt dat je makkelijker warmte verliest als je klaar bent. En dat werkt bij koud water inderdaad vice versa.

 

2. Leg je lakens koud
Dit gaat hygiënetechnisch heel erg tegen mijn gevoel in, maar het schijnt dus te helpen als je lakens en kussens een paar minuten in de vriezer legt. In een plastic zak natuurlijk. De meeste mensen zijn gewend aan een temperatuur van ongeveer 19 graden in de slaapkamer, wat met warmte natuurlijk even niet lukt. Als je de lakens koud legt voelt dat heerlijk koel, waardoor je makkelijker in slaap komt. Uiteindelijk warmt de boel natuurlijk wel weer op, maar dan lig jij als het goed is al-lang te tukken.

 

3. Water voor de waaier
Een gekoelde of bevroren fles met water voor een ventilator bootst het effect van een airco na, waardoor er koude lucht door de kamer geblazen wordt. Zet de fles wel even op een schaal of theedoek, want bij ontdooiing ontstaat uiteraard water. Het kan ook helpen om je ventilator voor een raam te zetten, de lucht die aangetrokken wordt vanaf buiten is koeler.

 

En wat je ook doet, pas je tempo en ritme aan de warmte aan. Het is prima om wat later je bed in te duiken en vroeger op te staan om een koffietje in de tuin te doen als het nog wat frisser is.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans