Vanaf vandaag gaan deze verkeersboetes omhoog

 

Ben jij er zo een die lekker onnodig op de linkerbaan blijft plakken? Pas dan maar op, want de boete voor deze overtreding wordt fors hoger… 

 

 

 

Een verkeersboete zit soms in een klein hoekje. Een pietsie te hard op de snelweg waar trajectcontrole is, per ongeluk gas geven als je door oranje rijdt en het stoplicht springt op rood. Maar er zijn van die mensen die nog steeds heel hardleers in de auto bellen met hun telefoon aan hun oor. Dat is een inkoppertje qua boete, want als je rijdt mag je je telefoon niet eens vasthouden en als je gepakt wordt moet je voortaan 350 euro betalen.

 

Ben jij er zo een die lekker onnodig op de linkerbaan blijft plakken? Pas dan maar op, want die boete gaat van 150 naar 220 euro. Kun je toch een paar avondjes leuk van uit eten. En geef je geen voorrang aan een zogenaamd voorrangsvoertuig (dat is bijvoorbeeld een ambulance die met zwaailichten en sirenes aan rijdt) dan gaat de boete van 100 naar 350 euro. En je kunt er voortaan strafrechtelijk voor worden vervolgd.

 

Signalen geven in andere gevallen of op andere wijze dan is toegestaan, zoals even toeteren als je bij het uitzwaaien wegrijdt wordt verhoogd naar 150 euro. Overigens bof je voortaan waar het dat tikkie te hard op de 130-kilometer-per-uur-snelweg betreft. Je mag voortaan tot 3 kilometer te hard rijden zonder dat er een bekeuring volgt. Ging je toch harder? Dan kun je hier uitrekenen wat dat je gaat kosten.

 

Maar met alleen een boete ben je er nog niet. Daar komen de administratiekosten nog bij die 9 euro per verkeersboete zijn. Dit bedrag bestaat uit € 5,52 personeelskosten, € 2,53 apparaatskosten, € 0,59 gerechtskosten en € 0,36 aan rente en afschrijving. Dat je het even weet…

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit