Wie is doelwit #2: Olena Zelenska, de vrouw van de Oekraïense president?

 

Russische soldaten zijn in Oekraïne niet alleen op zoek naar doelwit #1, president Zelensky. Doelwit #2 is zijn vrouw…

 

 

 

Toen Olena Zelenska in 2019 de First Lady van Oekraïne werd zag de toekomst er zonnig uit. Deze scenarioschrijver stond nu zelf op het toneel, maar dan als de vrouw van de nieuwe president van Oekraïne die met overmacht democratisch door het volk werd gekozen. Ze zaten ooit op dezelfde school maar daar hebben ze elkaar gek genoeg nooit opgemerkt. Pas jaren later maakten ze kennis met elkaar en toen duurde het nog een hele poos voor ze uiteindelijk trouwden in 2003.

 

 

In 2004 werd dochter Oleksandra geboren en zoon Kyrylo volgde in 2013. Een heel gewoon gezin eigenlijk, maar dat veranderde toen haar man politieke ambities kreeg. Olena was daar in eerste instantie helemaal niet zo blij mee, maar ze ontwikkelde zich later als een presidentsvrouw van formaat. Want Olena bleek een vrouw met ambities. Zo verscheen ze op de cover van de Oekraïense editie van Vogue en in een interview met het blad zei ze: ‘Ik ben een niet-publiek persoon. Maar de nieuwe realiteiten – first lady zijn – vereisen hun eigen regels, en ik probeer ze na te leven.’ En dat doet ze door zich op haar eigen manier in te zetten voor verschillende dingen die zij belangrijk vindt.

 

Zo wil ze de lunch die duizenden leerlingen dagelijks in de schoolkantine voorgeschoteld krijgen verbeteren, want dat moet in haar ogen veel gezonder. Daarnaast houdt ze zich bezig met vrouwenemancipatie en gelijke rechten voor vrouwen en mannen. En ze zet haar moedertaal weer op de wereldkaart door op iconische plekken in de wereld ook gidsen in het Oekraïens te laten maken. Zo vind je tegenwoordig bijvoorbeeld in het Paleis van Versailles en de Sagrada Familia in Barcelona naast een tourguide in het Engels, Spaans of Frans er ook een in het Oekraïens.

 

 

Naast haar werk als ‘de vrouw van’ werkt Olena nog steeds als scenarioschrijver en is ze ook gewoon een moeder van twee pubers. En dat is op dit moment denk ik de zwaarste baan van de wereld. Samen met haar kinderen is ze ondergedoken maar niet gevlucht, want ze is net zo strijdbaar als haar man en dat zint Poetin niet. En daarom moet ook zij gevonden worden: doelwit #2.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit