Van wie is de hond of de kat bij een echtscheiding?

 

Dat is een serieuze vraag die mediators en rechters steeds vaker moeten beantwoorden.

 

In de NRC las ik gisteren een artikel over co-ouderschap bij dieren. Volgens mediator, oud-familierechtadvocaat en relatietherapeut Wills Langedijk geen nieuw fenomeen, maar wel een waar steeds meer vraag naar is. Want niet alleen maken ex-partners de grootste ruzie over spullen, ook wie de zorg over het huisdier krijgt is voer voor gesteggel. Want van wie
is de hond, de kat of de kanarie nou eigenlijk als jij en je partner uit elkaar gaan?

 

Bij een mediator kun je terecht om in goed overleg samen je scheiding te regelen en afspraken te maken over spullen en de kinderen en het komt meer en meer voor dat er ook voor de hond en de kat een omgangsregeling moet worden bedacht.

 

Sinds 2013 is een dier volgens de Nederlandse wet geen roerende zaak meer, maar een levend wezen dat iemands eigendom is. Steeds vaker is een huisdier inzet van een rechtszaak tussen ex-partners om te bepalen wiens eigendom het dier is, dus van de ene of de andere partner. Net als die CD in het liedje van Acda en de Munnik, ‘Cd van jou, cd van mij, cd van ons allebei. Maar gekregen van mijn moeder dus van mij…’

 

Maar in het geval van een huisdier ligt dat natuurlijk anders. Als je er allebei van houdt en ervoor gezorgd hebt, van wie is ie dan? Dat is voor een rechter best ingewikkeld om te bepalen. Wie heeft de meeste rondjes in de regen gelopen of maakt het vaakst de kattenbak schoon? Gelukkig hebben ze dat in Spanje en Portugal inmiddels beter geregeld. Daar bestaat door de rechter geregeld co-ouderschap van een huisdier omdat men vindt dat een huisdier een volwaardig gezinslid is en daarvan staat het belang, net als bij kinderen, na een scheiding voorop.

 

In Huize Smit is het gelukkig kraakhelder. Onze hond is gechipt met mijn naam als eigenaar en als meneer en ik er ooit de brui aan geven, dan gaat de teckel met mij mee. Daar komt echt geen vechtscheiding aan te pas. Takkie is van mij.

 

Bron: nrc.nl

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit