Vader of moeder zijn is lang niet altijd even makkelijk 

 

De Kindertelefoon kan erover meepraten

 

‘Je hebt op deze wereld overal diploma’s voor nodig, maar iedereen kan zomaar vader of moeder worden,’ zei mijn moeder vroeger altijd. ‘En dat terwijl het soms een van de moeilijkste banen is die je kunt bedenken.’ Zij kon erover meepraten, die moeder van mij. En ze had recht van spreken, want ze heeft het er als moeder meer dan goed van afgebracht. Een heleboel andere kinderen moeten het met heel wat minder stellen en juist die kinderen gaan nu door zwaar weer. Want waar het sowieso al niet botert in gezinnen, zet corona de boel nog eens extra op scherp.

 

De Kindertelefoon meldde eind maart al dat er veertig procent meer gesprekken binnenkwamen sinds de crisis begon. Veertig procent meer kinderen die hun verhaal kwijt willen omdat ze thuis moeten dealen met huiselijk geweld, seksueel misbruik en ruzies. Allemaal kinderen die liever niet thuis willen zijn. Die veel liever naar school gaan of naar vriendjes of clubjes, maar nu nergens naartoe kunnen en de rit thuis uit moeten zitten. Honderden gesprekken per week werden er gevoerd en dat was eind maart. Donderdag meldde de organisatie dat het aantal telefoontjes inmiddels is opgelopen tot ruim 1500 per dag. 

 

Pardon?

 

1500 per dag…

 

Gelukkig gaat het hierbij ook om kinderen die alleen maar bellen omdat ze zich thuis een ongeluk zitten te vervelen en vragen of er nog tips zijn om de boel een beetje op te vrolijken. Maar het aantal telefoontjes over ruzies en agressie is, hoe kan het ook anders, eveneens fors gestegen. 

 

Ik probeer het me niet voor te stellen, hoe het is als je vader je moeder slaat, of als je zelf wordt geslagen. Hoe het is als er altijd maar ruzie is thuis en je je nooit echt veilig kunt voelen. En hoe het is als je als kind niemand anders hebt om mee te praten of naartoe te vluchten en dan, ten einde raad, de Kindertelefoon maar belt. Zelfs als je je alleen maar stierlijk zit te vervelen, zou je toch mogen hopen dat je vader of moeder even een spelletje met je doet of op zijn minst een beetje aandacht voor je heeft?

 

Ze had gelijk, die moeder van mij. Iedereen kan zomaar vader of moeder worden. En dat terwijl dat lang niet altijd even makkelijk is en ook lang niet iedereen even goed afgaat. 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans