De pin­pas

 

Heleen beheert de financiën van haar schoonmoeder. Een dame op leeftijd die met de nodige hulp nog zelfstandig woont. Maar wat die hulp betreft zit Heleen iets niet helemaal lekker.

 

‘Ik klap mijn laptop open en zoek naar de site van de bank. Dan toets ik de beveiligingscode in en kom op de betaalpagina van de bankrekening terecht. Niet die van mezelf, maar die van mijn schoonmoeder. Sinds mijn schoonvader is overleden beheer ik haar financiën.

 

Ik heb een eigen administratiekantoor dus ik weet waar ik het over heb. En die kleine boekhouding van mijn schoonmoeder kost me echt niet zoveel tijd. Zo kan ik in ieder geval iets voor haar betekenen. Mijn schoonmoeder is slecht ter been en heeft geen rijbewijs. Mijn man en ik wonen helaas niet in de buurt en zeker tijdens de coronacrisis vinden we het heel vervelend dat we haar niet kunnen bezoeken of helpen met kleine dingen zoals boodschappen doen.

 

Gelukkig woont mijn schoonzusje Janine een paar straten verderop en die houdt een oogje in het zeil. Ze doet de boodschappen en gaat voor mijn schoonmoeder naar de apotheek. Dat is natuurlijk heel fijn, maar ergens zit het me niet lekker.

 

Want sinds een paar weken zie ik steeds vaker dat er grotere bedragen van de bankrekening van mijn schoonmoeder worden afgeschreven. Er werd gepind aan een benzinepomp, terwijl mijn schoonmoeder geen auto heeft. En ook bij de supermarkt werden aanzienlijk bedragen betaald. Dat verbaasde me want een dame op leeftijd die alleen woont heeft niet zoveel nodig, toch?

 

Ik weet dat Janine ook een pinpas heeft die bij deze rekening hoort maar zij zal die toch niet misbruiken? Ik probeerde mijn geweten te sussen en dacht dat mijn schoonmoeder misschien een keer de benzinekosten wilde vergoeden voor al die keren dat Janine voor haar de boodschappen deed.

 

Maar nu zie ik dat er ruim 200 euro is overgemaakt naar een webwinkel. Dat is heel raar. Ik zoek de webwinkel op het internet en zie dat ze kleding verkopen die mijn schoonmoeder nooit zou dragen.

 

Onmiddellijk krijg ik een heel naar gevoel. Het zal toch niet dat Janine misbruik maakt van de situatie? Dat ze stiekem dure kleding betaalt van deze rekening? Mijn schoonmoeder zal niks in de gaten hebben, want die laat mij al haar financiële zaken regelen. Ik zorg dat de huur van haar huis en alle lopende rekeningen worden betaald. Zij hoeft alleen maar haar boodschapjes af te rekenen.

 

Ik kijk nog eens goed naar mijn scherm om de betalingen na te lopen. Sinds de coronacrisis is begonnen zijn de bedragen die in de supermarkt worden afgerekend ook aanzienlijk hoger dan voorheen. Zou Janine ook daar spullen voor zichzelf kopen?

 

Misschien moet ik haar bellen om te vragen wat er aan de hand is? Maar daar durf ik eigenlijk niet naar te vragen, want dan lijkt het of ik haar beschuldig. Mijn schoonmoeder ernaar vragen? Dat voelt als klikken achter de rug van m’n schoonzus om. Ik ben verantwoordelijk voor de financiën, maar niet voor de manier waarop mijn schoonmoeder haar geld uit wil geven.

 

Moet ik eerst mijn man vragen om even mee te kijken? Dat vind ik ook vervelend, want het is wel zijn zus die ik zwartmaak. Maar ik kan dit toch ook niet zomaar op z’n beloop laten?

 

 

Door: Heleen