Even het nieuws door­nemen

 

Een vergeten groep slachtoffers van de lockdown zijn de criminelen met géén geld op de bank maar wél veel cash in huis, dat nog niet witgewassen is.

 

Je kunt bijna overal alleen nog maar pinnen. En het verdienmodel van de gemiddelde crimineel heeft veel te lijden onder corona. Om te beginnen is iedereen thuis, ellende voor de inbreker. En hoe kun je behoorlijk zakkenrollen op anderhalve meter afstand? Zou de beroepsgroep van de zakkenrollers al om compensatie van inkomen hebben gevraagd?

 

Zo is er veel in deze coronaperiode bijna tegenovergesteld aan vroeger. (Kun je je dat nog herinneren, dat je naar een restaurant ging, naar de bioscoop, naar je (groot)ouders?)

 

Ik deed van de week een kaart aan een zieke vriendin tegen zes uur op de bus, maar dat lukte slechts na heel veel duwen en proppen; de postbus zat tot de gleuf toe vol.

 

Ook ander jeugdsentiment komt naar boven. Kinderen hinkelen op straat, ouders schreeuwen vanuit het geopende raam dat het tijd is om te eten en vervolgens een spelletje Mens Erger Je Niet te doen. Helaas zijn er gezinnen waar ‘mens erger je niet’ allesbehalve een gezellig spelletje is.

 

Maar ook veel is níet veranderd. Terwijl de gevestigde partijen binnen en buiten de regering met elkaar proberen het land door de ergste crisis van de afgelopen 100 jaar te loodsen, zijn sommige partijen met zichzelf bezig in plaats van met deze crisis.

 

Wees eerlijk, het is toch een genot om over die interne ruzies en scheldpartijen te lezen? Zoals ze bij 50plus Krollebollend over straat gaan, elkaar uitschelden voor ‘matennaaier’ en als om aftreden gevraagd wordt, roepen: ‘Treed lekker zelf af!’

 

En dan Denk. De ene oprichter, Öztürk, lekt naar een tijdschrift dat de andere oprichter, Kuzu, een paar jaar geleden een buitenechtelijke affaire had (gebeurt vaker blijkt uit onderzoek, is niet strafbaar), en als dat tijdschrift dat verhaal vervolgens publiceert, zegt dezelfde Öztürk tegen Kuzu: ‘Jammer dat het bekend is geworden, nu moet je aftreden.’ En wat zegt Kuzu? ‘Treed lekker zelf af!’

 

Of zouden zij denken dat dit ‘het nieuwe normaal’ is?

 

Maar ook Thierry Baudet doet zijn reputatie recht aan, zo vertelt hij nog steeds baarlijke (en gevaarlijke) nonsens. Hij zei (echt waar, geen grap) dat het coronavirus niet tegen onze zilte zeewind kan, dus dat wij er als landje aan de Noordzee snel vanaf zijn. Geen ruzie in die partij meer? Tuurlijk wel. In de raadsfractie van de gemeente Amsterdam is één lid van FvD er door de twee anderen uit gezet. Onder het motto ‘treed lekker zelf af!’ behoudt deze Van Schijndel zijn zetel.

 

Overigens bleek donderdag bij het tv-programma Zembla dat Thierry Baudet er soms echt een potje van maakt. In de periode rond het Oekraïne-referendum had Baudet veel contact met een Russische kennis van Poetin. Die Kornilov, vertelde Baudet zelf, betaalde hem om onzinverhalen te vertellen. Dat deed Baudet dan ook, bewust, op tv. Hij zegt nu dat je dat allemaal niet zo serieus moet nemen.

 

Over Oekraïne gesproken: Wat ook niet is veranderd, is het wodka-gebruik dan wel -misbruik in Rusland en de rest van de voormalige Sovjet-Unie. In zuidelijk Oekraïne heeft men het gerucht verspreid dat wodka het virus doodt. Alleen: ‘alcohol maakt meer kapot dan je lief is’. Corona eist daar hetzelfde aantal levens als elders, maar het aantal sterfgevallen in die regio is enorm toegenomen als gevolg van het overmatig alcoholgebruik.

 

Nee, ook Trump is niet veranderd. Op de cheques die noodlijdende burgers krijgen staat naast het bedrag zijn naam. Dat je maar weet wie het betaald heeft.

 

Trumps medisch adviseur, de wereldberoemde viroloog Dr Fauci, zei begin deze week dat het late ingrijpen van Trump mensenlevens heeft gekost. Trump reageerde woedend dat iemand hem meteen een tweet had gestuurd dat hij Dr Fauci moest ontslaan. Dat die iemand Trump zelf was, was bijzaak.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.