Vaccineren tegen covid-19 ja/nee?

 

‘Ik durf het bijna niet te vragen, want voor je het weet zijn de rapen gaan.’

 

 

 

‘Maar als dat vaccin er is – want dat het er gaat komen staat nu wel vast – laat jij je dan inenten?’

 

‘Tegen corona?’

 

‘Covid-19. Ja.’

 

‘Nou ja. Dat vind ik een moeilijke eerlijk gezegd. Want ja. Je weet het niet, hè? Ik bedoel: je kunt wel van alles in je lijf laten spuiten, maar of dat veilig is? Dus of ik zo’n vaccin nou zou vertrouwen?’

 

‘Wat precies vertrouw je niet dan?’

 

‘Nou ja. De farmaceutische industrie vooral. Je kunt toch niet zeggen dat je die op hun blauwe ogen kunt geloven. Wat jij?’

 

‘Maar de farmaceuten worden toch gecontroleerd door het geneesmiddelenagentschap? Je weet wel, die club die net naar Amsterdam is verhuisd.  Er schijnen nogal pittige protocollen ten grondslag te liggen aan de goedkeuring van een medicijn of vaccin. Ik kan me voorstellen dat ze die protocollen juist nu extra streng naleven. Er hangt nogal wat van af en iedereen staat te popelen en is extra alert.’

 

‘Dus jij laat je straks wel inenten?’

 

‘Ik denk dat ik me wel laat vaccineren, ja. Niet dat ik als eerste in aanmerking kom trouwens, maar inderdaad. Ik ben immers ook ingeënt tegen polio en pokken en als ik naar de tropen ga, gaat er ook een hele batterij injecties in omdat je zonder het gele boekje niet ver komt als je echt ver wilt.’

 

‘Dat vind ik toch anders, want die vaccins zijn er al veel langer en daarvan is ook veel meer bekend wat de bijwerkingen en zo kunnen zijn. Lang verhaal kort: ik weet het niet goed. Als ik nou al ziek zou zijn, of oud, of in de zorg of in het onderwijs zou werken, dan kan ik me voorstellen dat ik minder kritisch zou zijn en er wel voor zou gaan.’

 

‘Misschien komt het wel zo ver dat enten voor die groepen verplicht wordt.’

 

‘Dat zou echt te ver gaan. En of daar een juridisch draagvlak voor is?’

 

‘Maar als jij in de ouderenzorg zou werken? De hele dag met mensen op leeftijd die vaak toch al zwakker zijn? Of in een ziekenhuis met allemaal zieke en kwetsbare mensen? Zou je het dan niet gepast vinden om jezelf en al die andere mensen te beschermen?’

 

‘Dan wel misschien.’

 

‘Toch maar inenten dus?’

 

‘Toch nog maar even aanzien.’

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans