Update: coronanieuws

 

Na de persconferentie van Rutte en De Jonge van vorige week is het toch een beetje afwachten geblazen of het werkt.

 

 

De resultaten van de nieuwste maatregelen zouden dit weekend te zien moeten zijn. Maar er gebeurde natuurlijk meer in de tussentijd. Een update.

 

1. Nederland is op weg om de grootste coronabrandhaard van Europa te worden. Bij veel buurlanden zijn we rood verklaard en in het geval van een reis heb je steeds vaker een negatieve PCR-test nodig om binnen te komen, vanaf nu ook in Italië. Vorige week telde het RIVM er 27.428 besmettingen bij. In de laatste 24-uurs-cijfers testten 4548 mensen positief.

 

2. De eerste twee corona-sneltesten zijn goedgekeurd, wat een enorme impact heeft op het huidige testbeleid. Het moet mogelijk zijn om vanaf nu 51.000 mensen per dag te testen in het lab. Alleen is de GGD daar nog niet helemaal klaar voor.

 

3. As we speak debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe coronawet. Het handhaven achter de voordeur heeft minister De Jonge in ieder geval moeten schrappen en in de wet is opgenomen dat-ie elke drie maanden herzien moet worden.

 

4. De cafés in Parijs gaan uit voorzorg twee weken dicht om besmettingen tegen te gaan, restaurants mogen wel open blijven. Tot laat stappen is trouwens in veel landen een no go, want in Berlijn sluit de horeca om 23:00 uur, net als in Madrid, en ook in België gaat vanaf vrijdag de boel om 23:00 uur dicht.

 

5. Goed nieuws: Nieuw-Zeeland lijkt het virus er weer onder te hebben. In Auckland zijn ze nu ook van de laatste maatregelen af, zo hoeft afstand houden niet meer en mag je gewoon bij elkaar op bezoek. De grenzen zijn overigens nog wel gesloten.

 

6. Nog meer goed nieuws: in China kun je blijkbaar weer naar een festival. Zonder mondkapje. Nuance: je mag absoluut geen risicogeval zijn, dit wordt gecheckt door het meten van je temperatuur en het scannen van een gezondheidsapp die beslist of je een risico vormt. De lockdown was in China veel strenger dan in Nederland, zo mochten dokters maanden hun gezin niet zien.

 

7. En misschien moeten we na de laatste ontmoeting tussen deze twee ook wel content zijn met dit bericht: Joe Biden wil niet in debat met Trump zolang hij nog Covid-19 heeft. Ondertussen test de ene na de andere adviseur van de president positief. De president noemt het coronavirus na thuiskomst uit het ziekenhuis minder gevaarlijk dan de griep.

 

8. De opnames van GTST gaan even op pauze, omdat iemand uit het team besmet is met het coronavirus. De rest van de cast heeft geen klachten en het is niet bekend om wie het gaat.

 

9. Nu de GGD nogal druk is met het testen op COVID-19 is er opvallend veel vraag bij commerciële testinstanties naar soatesten. Mocht je nog omscholing overwegen: iets in het laboratorium is vast een goed idee.

 

10. Met ruim een half jaar maatregelen kunnen we steeds meer trends aflezen. Zo blijkt uit onderzoek dat we onszelf ineens kunnen vermaken, meer tijd besteden aan quality time met vrienden en familie, bij voorkeur uit eten gaan voor de full experience en ineens ons huis en eigen land herontdekken.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans