Uilskuikens en andere na-apers

 

Eerst hadden we die rare Terror-Jaap op tv, en later kregen we die malle terror-oehoe op straat.

 

 

 

Weet je nog? Die agressieve uil die mensen rondom Purmerend steeds aanviel wanneer zij een stukje gingen wandelen of de moed hadden om langs te fietsen in “zijn” gebiedje.

 

Alleen werd die terror-oehoe gewoon opgepakt en overgeplaatst naar Artis, waar hij totaal geen agressief gedrag meer vertoonde. Hij trok echter wel veel bezoekers naar de dierentuin en dat leverde nog best veel geld op! Ik noem het dus toch maar even op als oplossing voor overlast gevende mensen ook. Maar dat zal dan wel weer niet mogen.

 

Toch was het niet klaar hoor, na die oervervelende oehoe.

 

Nee, rondom Haarlem, Raalte en Losser hadden ze op een gegeven moment plotseling last van baldadige buizerds. En ik weet niet of deze exemplaren allemaal uit hetzelfde nest kwamen, maar dat ze zich verspreid hebben na het uitvliegen is nu wel duidelijk. Deze razende roofvogels doen dus niet onder voor mensen die rare, agressieve gedragingen kopiëren van anderen. En dan zullen zij dit waarschijnlijk niet leren van tv-series, journaalbeelden, sensatieprogramma’s en computergames, maar ze kopiëren het dus wel.

 

En toen was het nog niet klaar, want in de Zaanstreek en Alkmaar waren daar ineens de killer-kauwen! Echt doodeng. Rondvliegende kauwtjes die zomaar uit het niets mensen aanvielen en tot bloedens toe verwondden. Effe een blokkie om kon je daar dus zomaar een gaatje in je hoofd opleveren. En dan niet dat men zich afvroeg of die rare vogel een gaatje in zijn hoofd had, maar dat dus de onschuldige wandelaar letterlijk lekgepikt werd omdat hij even wilde uitwaaien. Schandalig eigenlijk!

 

En dan heb ik het nog niet over de monstermeeuwen die in mijn tuin tekeergaan. Met veel kabaal vliegen ze ’s avonds laag over en verspreiden overal dikke, vette flatsen met vogelpoep op mijn tuintafel, mijn stoelkussens en mijn wasgoed als ik het niet op tijd binnenhaal. Het zou verboden moeten worden!

 

En zo hebben wij ook nog een pestpuber in de buurt die ongeveer hetzelfde doet. Met veel kabaal vliegt hij laag over, maar dan met zijn brommertje. En altijd aan het begin van de nacht. Het is dus evengoed een schijterd, want hij durft dit niet overdag te doen, maar alleen in het donker als hij denkt dat wij hem dan niet kunnen vinden.

 

Wat is dat toch? Dat rare, afwijkende of agressieve gedrag? En waarom laten we dat steeds zien op tv, maar doen we er niks aan? Waarom kunnen school-shooters, of zo’n pokke-president, gewoon hun gang gaan en ik weet niet hoeveel onschuldige mensen (laten) vermoorden?

 

Waarom wordt die knokdrang niet gewoon onderling uitgevochten door die mensen die die oorlogen zo graag willen? Waarom mogen zij beslissen dat onze kinderen naar het front moeten en daar hongerlijden, bang zijn en elkaar afslachten, alleen maar omdat die anderen een andere kleur helm dragen? Terwijl de opdrachtgevers dan lekker bij de kachel van een dikke maaltijd zitten te genieten! Ik kan daar zó boos om worden.

 

En ik zal het wel niet snappen, hoor. Ik zal het wel weer verkeerd zien, niet begrijpen en er te dom voor zijn. Maar wat mij betreft zetten we juist déze idioten in een dierentuin, achter een hek met tralies en een stroomdraad, en dan gooien we daar af en toe wat eten overheen. Wellicht vertonen ook zij daar dan – net als de oehoe – niet meer dat rare agressieve gedrag, en dan levert het nog iets op. Geld, vermaak, alles is welkom. Maar dat agressieve gedrag moet stoppen! Want ook wij geven onze kuikens hiermee het verkeerde voorbeeld!

 

En als dat spul dan uitvliegt… Het blijft toch maar doorgaan zo?

 

Ik maak me dus zorgen. Dat is wel duidelijk.

 

Maar ik ben nu toch even mijn ei kwijt, dus bedankt voor het luisteren.

 

 

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke