Zie jij het verschil?

 

Als je ze naast elkaar ziet, zijn deze ontwerpen echt wel verschillend. Maar of dat erg is, is natuurlijk een kwestie van smaak (en geld). Want waar de één absoluut gaat voor 100% origineel design, zal het de ander niets uitmaken of er Vitra of SuperstudioDesign op staat. Wat zou jij kiezen?

 

 

Maar dat doen ze bij bijvoorbeeld een Ikea ook. Daar zitten ook topdesigners die een heel ontwerpproces doorlopen, materiaalonderzoek doen, testen, prototypes maken etc. etc. Alleen maken zij het uiteindelijke product voor de grote massa in grote hoeveelheden. Misschien zit ‘t ‘m daar wel in. Hoe meer limited, hoe meer design. Iets wat niet bij iedereen in de woonkamer staat krijgt ineens meer waarde. Dat werkt, gek genoeg, bij mij net zo. Ik vind het ook leuker als ik iets heb wat verder bijna niemand heeft staan. Zou dat het zijn?

 

 

 

Deze hanglamp heeft verdacht veel weg van de FlowerPot hanglamp van Verner Panton, maar er zijn wel (kleine) verschillen, zoals de maat. Deze is een paar centimeter kleiner en kost maar €54,12.

 

 

 

 

Looks like de ‘Hang it all’ kapstok van Vitra, maar ook hier is de maat net even anders en de prijs ook €37,99.
 

 

De vorm is nagenoeg gelijk aan de Butterfly kruk van Vitra, maar er is ander materiaal gebruikt, €99,74.

 

De topper van Vitra is de Eames DSW stoel, alleen de prijs verraadt dat het hier om een replica van €29 gaat.

 

 

Heeft ‘iets’ weg van de Coffeetable van Vitra maar hier zie je dat de afwerking het grote verschil maakt. €99.

 

 

Er wordt hier flink geflirt met de bekende Eames DAW stoel, maar ’t is ‘m niet. Is dit ontwerp daarom minder mooi? €49,01

 

 

Gewoon een mooie designtafel, afmetingen 75 cm x 200 cm x 90 cm €346,40.

 

 

 

Je zou hier denken dat ’t om de Tulip stoel gaat. Bijna dan, deze kost €136,04. Toch scheelt ie niet heel veel met het origineel.

 

 

Deze stoel is geïnspireerd op de stoel Navy van Emeco, alleen bestaat het origineel uit 111 gerecyclede PET-flessen en deze uit polypropeen, €52,04.

 

 

Droom je al even van zo’n prachtige booglamp met marmeren voet? Hij is hier te koop voor €259,88, of spaar je nog even door voor de originele Arco van Flos?

 

 

Slaapbank €274,11

 

 

Tafellamp €71,98

 

 

De Pastoe SM05 blijft een inspiratiebron voor vele, nieuwe stoelontwerpen. Deze is net even anders en kost €69,79.

 

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: HK Living.