Ben ik nou de enige die Dag & Nacht niet gezien heeft?

 

Nu ben ik niet altijd de snelste als het gaat om goede series bingen, maar deze mag je echt niet missen.

 

 

 

Ik heb net pas 4 seizoenen Peaky Blinders gekeken terwijl ze die hier op de redactie allemaal al jaren geleden gezien hebben. Dus toen iemand vroeg of ik naar de medische dramaserie Dag en nacht keek, had ik geen flauw idee waar het over ging. Iets met een kraamafdeling in een ziekenhuis. Nah, mij niet bellen, dacht ik toen meteen.

 

Tot ik vriendin B. sprak die zelf in de zorg werkt en de serie al had gezien. Ja, er was een knappe dokter die een relatie krijgt met een leuke verpleegkundige. En ja, er waren ingewikkelde relaties en een heleboel drama. Maar het was volgens B. gewoon een steengoede serie.

 

Nou en dat is het! Ik heb via NPOPlus alle afleveringen er in een weekend doorheen gejast en ik was behoorlijk onder de indruk. Natuurlijk moest ik denken aan mijn eigen bevallingen waarbij ik in het holst van de nacht de allerliefste verpleegkundige naast mijn bed had staan alsof ik de enige persoon op de hele afdeling was. Terwijl er om me heen een heleboel gebeurde. Zo is het in de serie ook. Iedere aflevering staat er een bijzondere bevalling centraal en daar is een prachtig verhaal omheen geschreven.

 

Tussendoor zie je hoe de collega’s op de afdeling naast dit zware werk ook nog een privéleven proberen te hebben. Ik was vanaf de eerste minuut gegrepen door deze heerlijke serie. Kim van Kooten schreef het scenario en speelt zelf afdelingshoofd Ella die tussen de hoge werkdruk en soms heftige omstandigheden door een affaire heeft met de knappe maar o zo getrouwde kinderarts Jerry (Benja Bruijning), die doodongelukkig is in zijn verstikkende huwelijk. Of de oude rot in het vak, verpleegkundige Trui (Bianca Krijgsman), die heimelijk verliefd is op de narrige anesthesioloog Jacob (Koen de Bouw) die eigenlijk finaal overwerkt is. Of hoe de oververmoeide Maria (Esther Scheldwacht) geen idee heeft hoe ze overeind moet blijven.

 


 

Want zo is het helaas in het echte leven in het ziekenhuis ook: dat medewerkers op hun tandvlees aan het werk zijn omdat er geen geld is voor meer personeel maar dat ze toch nog even een uurtje extra blijven om er te zijn voor hun patiënten. Dat ze de gekste dingen meemaken en altijd maar weer doorgaan. En bovenal dat je dit werk alleen maar kunt doen als je hart klopt voor de zorg.

 

Toch nog even kijken dus naar Dag & nacht via NPOPlus, want deze serie is hartstikke de moeite waard. (En als je net zo enthousiast bent als ik dan zul je het wel leuk vinden om te weten dat er een tweede serie in de maak is!)

 

 

 

Beeld: avrotros.nl

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit