Janny slaat helemaal door als ze het over dit onderwerp heeft

 

Want het is heel belangrijk voor ons allemaal. En nog lekker ook…

 

Ik kreeg deze week twee potjes honing als cadeau. Bijzondere honing. De honing is namelijk afkomstig van bijenvolken uit twee oude bushaltes die staan in het Vaartsluisbos in Almere van imkers Garrelt Verhoeven en Willem Zaat. Ooit stonden de overkappingen in woonwijk de Bloemenbuurt in Almere Buiten, nu doen ze dienst als bijenwoonplek.Zoals de imkers zelf zeggen zijn de seizoenen van 2019 lief voor de bijen geweest en er is twee keer honing geoogst. In juli de zomerhoning en op de eerste dag van september de nazomerhoning. Behalve honing maken ze zalf, bijenwasdoeken enz. Uit pure hobby, maar met kennis en vooral veel liefde.

 

 

   

 

Nu raad ik eigenlijk iedereen aan om honing rechtstreeks van de imker te kopen. Niet alleen omdat ik dan weet dat de honing zuiver is maar vooral ook omdat het werk van imkers gesteund moet worden. We hebben de bijen hard nodig en de imkers zijn daar een belangrijke schakel in.  Op de website beeolocal

kun je imkers door heel Nederland vinden waar je rechtstreeks honing kunt kopen. Vul je postcode in en je ziet wat er in jouw omgeving te vinden is. Er zijn enkele honderden adressen.Op de site zijn naast imkers en imkerverengingen ook enkele markten en winkels te vinden waar de honing en overige producten te koop zijn, net als adressen in Vlaanderen.

 

Honing is gezond. Hoe gezond weten we nog steeds niet helemaal, want bijenvolken beschikken namelijk over meer magische krachten dan we nu direct kunnen vaststellen. Maar een paar dingen weten we zeker. Zo werken een aantal stoffen als natuurlijk antibioticum tegen schimmels, bacteriën en sommige virussen. Maar onthoud dan wel dat dit alleen geldt als de temperatuur van de honing niet boven onze lichaamstemperatuur komt, dus zo’n 37 graden. Daarboven gaan veel van de zogenaamde fyto-nutriënten verloren. Met andere woorden, ‘rauw’ door dressings of over gegrilde kaas, door mosterd, als honingboter etc. levert honing de meeste gezondheidsvoordelen op.

 

 

Je kunt honing natuurlijk gewoon op toast smeren of in je thee drinken maar weet je dat je er ook waanzinnig lekker mee kunt koken? Oké, misschien gaan er een aantal voordelen verloren maar lekker is het wel. Beenham met honing uit de oven, honey glazed chicken, worteltjes met honing, of geitenkaas in filodeeg met honing. Heb je weleens spareribs met soja en honing gegeten? Of madeleines, baklava, geroosterde perzik met tijmhoning, whiskey-honingtruffels, honingkoekjes, honingijs? Of sla ik nu door?

 

 

 

 

Bushalte Imkers
Facebook
P. Ellingstraat 6
1333PT Almere

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden