Zwaarder door de coronacrisis

 

Driekwart van de mensen in China zegt zwaarder te zijn geworden sinds de coronacrisis.

 

Het opiniepanel van Hart van Nederland heeft in ons kikkerlandje ook eens gekeken hoe het zit met die quarantainekilo’s en een kwart van de ondervraagden zegt ongezonder te eten. Tja, geef ze eens ongelijk. De hele dag thuis zitten met huisgenoten (in welke vorm dan ook: man, vrouw, kinderen, huisdier) vraagt om wijn, chips, chocola en wat al niet meer.

 

Nee, grapje natuurlijk (ahum), maar feit blijft wel dat we in deze periode van crisis ongezonder zijn gaan eten. Met meer vrije tijd dan ooit bakken we ons een slag in de rondte, hebben we eindelijk eens tijd voor die overheerlijke vleesstoof die acht uur moet garen in de oven, maken we zelfgemaakte mayonaise, toveren we aan het eind van de dag een royale borrelplank op tafel en trekken we nog maar eens een fles open. Want ach, we moeten er nu eenmaal maar het beste van maken, toch?

 

‘Emo-eten’ in stressvolle periodes, zoals nu dus uitermate het geval is, is heel menselijk. Over verstand hebben we het later wel weer. Je tanden zetten in een homemade citroenmeringue-taartje brengt nu eenmaal een vleugje geluk. Geluk waar iedereen nu zo heel hard op wacht en op hoopt. Eten brengt ook vreugde. En Netflix kijkt nou eenmaal een stuk lekkerder met een reep chocola binnen handbereik of een bak chips op schoot. En een nieuwe aflevering van je favoriete serie vraagt om een nieuwe pot thee inclusief nieuwe lading snacks. En voor je het weet, ben je tonnetjerond. Quarantainekilo’s of coronakilo’s noemt men dat tegenwoordig.

 

Kilo’s die we eigenlijk zouden moeten compenseren door online sportklasjes te volgen. Maar al die goedbedoelde lesjes ten spijt, je kunt je thuis op je matje bij lange na niet zo goed in het zweet werken als in de sportschool. Ik weet niet hoe jullie dat doen, maar bij zo’n online yogales bijvoorbeeld is het enige wat ik uiterst goed rek en strek m’n nek. Omdat ik telkens naar mijn scherm moet kijken wat voor pose de instructrice nu weer aanneemt. Ik krijg nekpijn in plaats van spierpijn. Nee, hier krijg ik die kilo’s er niet mee af.

 

Ach, in bikini hoeven we waarschijnlijk voorlopig toch niet. Dat dieet komt later wel. Ik geniet nog even extra van die heerlijke punt appeltaart. En koester mijn coronakilo’s.

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman