Het moet allemaal maar kunnen

 

Dit kan niet waar zijn, dacht ik eerst nog. Een vrouw die naar de rechter stapt, omdat ze vindt dat ze gediscrimineerd wordt?!?

 

Maar deze Amanda liet zich gewoon niet naar de kroon steken. Dat was alles.

 

En toch verloor ze de rechtszaak! Maar misschien had ze het ook allemaal iets “luchtiger” moeten bekijken. Dat had haar wellicht al een heleboel verbaasde blikken kunnen schelen.

 

Ik vrees trouwens dat ze aan haar partner ook niet veel heeft gehad in deze zaak. Die heeft haar in deze donkere dagen waarschijnlijk ook niet heel erg bijgestaan. Haar partner schijnt er namelijk altijd maar een beetje bij te hangen, maar verder is het niet zo’n licht.

 

Hoewel Amanda dat zelf trouwens heel anders ziet, hoor!

 

Zij vond ooit een lief romantisch kaarsje weer niet goed genoeg, en zocht het daarom hogerop. En tsja… toen liep ze dus tegen de lamp, en sindsdien heeft ze een relatie met een kroonluchter.

 

Pfff. Het moet allemaal maar kunnen. Maar je mag natuurlijk in de lamp hangen met wie je maar wilt.

 

En het bestaat dus heus, dit fenomeen! Ik heb het gecheckt bij een psycholoog, en er zijn dus echt mensen die zich oprecht aangetrokken voelen tot spullen. Ik roep het zelf trouwens ook weleens. ‘Ik was meteen verliefd op dat behangetje,’ zeg ik dan. Iets wat ik vanaf vandaag, voor de zekerheid, nóóit meer ga doen.

 

Maar soms voelen mensen dus écht dat ze een relatie hebben met iets anders dan met een mens. En dat gaat dus verder dan ‘dol zijn op’. Dat gaat verder dan je auto een koosnaampje geven, of gek zijn op je beertje. Zij ervaren hun ‘verhouding tot’ dus oprecht als ‘een relatie met’, en kunnen er zelfs een seksuele relatie mee hebben.

 

Hoewel het in dat laatste geval eigenlijk meer onder fetisj valt dan onder objectophilia, zoals het officieel heet. En deze Amanda – die daar dus aan lijdt – heeft nu een tabloid aangeklaagd dat over haar en haar partner (de hanglamp Lumière) een stuk had geschreven.

 

Ze zoekt er zelf telkens de pers mee op – omdat ze mensen de ogen wil openen om haar seksualiteit te erkennen, zegt ze – maar ze mogen er dan alleen over schrijven wat zij wil lezen. En daar komt natuurlijk gedonder van.

 

Zo zou het leeftijdsverschil van ruim een halve eeuw tussen haar en de hanglamp een goede relatie niet in de weg hebben gestaan, vertelde ze ooit aan The Sun. Ze was zelfs openhartig geweest over haar lesbische verhouding met het oudje, want ja,… ehhh… Lumière is een vrouw.

 

Ze knuffelt, poetst, streelt en kust de lamp, sinds ze het Vrijheidsbeeld – waar ze eerst een relatie mee had – voor haar inruilde, legde ze ook nog uit. Wreed eigenlijk! Want echt trouw is deze Amanda dus niet.

 

Hoewel ze dat zelf weer toeschrijft aan de open relatie die ze toentertijd met het Vrijheidsbeeld had. En tja… wie ben ik dan weer om daar iets van te vinden? Heel verwarrend allemaal.

 

Ze diende echter wel een klacht in tegen The Sun, omdat dat blad in haar opinie spottend over haar had geschreven. Ze voelde zich gediscrimineerd vanwege haar seksuele geaardheid, vertelt ze nu weer aan andere media. En een klein beetje vermoeiend wordt het dan wel.

 

The Sun had namelijk geschreven dat ze getrouwd was met Lumière, en dat is helemaal niet zo. Ze hadden dus ook nog onwaarheden in het artikel gekwakt!

 

En wat haar partner er allemaal van vindt? Tsja… dat lezen we nergens.

 

Maar ik kan me zo voorstellen dat je je doodschaamt als 92-jarige lamp zijnde. Ook al ben je dan officieel (nog) niet getrouwd, ik zou mijn licht toch nog maar eens goed laten schijnen over deze relatie, alvorens ik straks misschien mijn ja-woord zou geven aan deze Amanda.

 

Want ‘Mag het licht uit?’, is toch het eerste wat in me opkomt als ik denk aan een relatie met iemand die zó de aandacht zoekt met onze liefde.

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke