Hoe beter je je houten snijplank schoonmaakt, hoe langer je er plezier van hebt. Nee, leuk is dat klusje niet altijd. Maar je wordt er nóg chagrijniger van als je binnen no-time je dure plank weg kunt gooien. Yvette van Boven geeft in haar podcast Etenstijd! – die ze samen met Teun van de Keuken presenteert – tips over het schoonmaken van je houten snijplank.
Je houten snijplank goed onderhouden is een must als je ‘m zo lang mogelijk wil gebruiken. Dat betekent niet dat je hem een keer in de zoveel tijd van een onderhoudsbeurt moet voorzien. Het betekent dat je hem elke keer goed moet schoonmaken – zeker als je er kip of vis op hebt gesneden. En Yvette is meteen streng: je snijplank moet vér weg blijven van de vaatwasser. Het zout in vaatwasserblokjes lost namelijk alles in je plank op, en geeft er een lelijke, grijze gloed aan. Niet doen dus. Anders ben je, zoals Yvette zelf in de podcast zegt, echt ”gek in je hoofd”.
Je houten snijplank schoonmaken: zo doe je dat
Ook niet doen: je plank lang laten weken. Dan lossen alle verlijmde stukken in de plank op. Goed, wat moeten we dan wél doen als we onze houten snijplank willen schoonmaken? Yvette raadt aan om altijd de plank af te wassen als je hem hebt gebruikt. Bestrooi de plank dan met zout en laat dat een nachtje staan. De dag erna was je de plank opnieuw af. Op deze manier dood je alle schimmels die in of op de plank zitten, en houd je de plank zo mooi mogelijk. (Wist je dat op de gemiddelde snijplank meer bacteriën zitten dan op een wc-bril? Gadver!)
Een no-go: de glazen snijplank
De plastic snijplank is volgens Yvette en Teun sowieso not done. We kunnen wel raden waarom: die dingen zitten vol microplastics. Lekker weggooien dus. Maar waar de twee podcasthosts een minstens zo grote hekel aan hebben, is de glazen snijplank. ”Als je gewoon heel gauw van je messen af wilt, dan zou ik daarop gaan zitten snijden. Glazen snijplanken is gewoon… Waarom hebben mensen dat überhaupt bedacht?” vraagt Yvette zich hardop af in de podcast.
Een houten snijplank it is, dus. Maar dan wel alleen voor de fanatiekelingen onder ons die er goed mee om kunnen gaan.
Beeld: Instagram @Yvettevanboven