The Firm, wat is het en wie zitten erin?

 

Sinds Har en Meg in een beeldige tuin (ik zie hier een piek in de pergolahandel) met Oprah praatten, gaat het over The Firm.

 

 

Niks nieuws voor Meghan trouwens, want in Suits noemen ze het ook zo. Iemand die parallel al opgemerkt? Alleen nu willen we natuurlijk allemaal weten wát The Firm is en, nog interessanter: wie zitten erin?

 

Allereerst The Institution, want die term kwam ook te pas en te onpas voorbij. The Institution beslaat iedereen die werkt voor-aan-bij-onder het Britse koningshuis en dus Queen Elizabeth. Niet denken dat dit zomaar een bedrijfje is, want The Institution is een grote geoliede business en de oudste van de UK. The Firm is echter dus een nog veel selecter gezelschap bínnen het instituut.

 

Het was volgens de experts Koning George VI, de vader van Elizabeth, die het koningshuis voor het eerst The Firm noemde. Maar het was onze geliefde prins Philip die de naam populair maakte onder het volk, al bedoelde hij die titel ironisch. The Firm is een club mensen binnen The Institution die speciaal aangesteld is om de reputatie van de monarchie te beschermen. Ineens snap ik de allergie, want dit klinkt toch alsof je elk moment van de dag op je vingers getikt kan worden door een chaperonne? Meghan legt ook nog even uit dat de mensen binnen The Firm geobsedeerd zijn door hoe iets over kan komen op de buitenwereld. Waardoor eigenlijk niks kan, in ieder geval niet publiekelijk.

 
Het blijft dus een beetje onduidelijk wie er allemaal tot The Firm behoren, maar wat wél duidelijk is, is dat er een New Firm binnen The Firm is. Gewoon om het makkelijker te houden. Deze inner circle is vrij vers, want Queen Elizabeth richtte de kring nog maar in december op. In de New Firm binnen The Firm zitten de senior royals van de familie en dat zijn Queen Elizabeth, prins Charles, Camilla, prins William, Kate, prins Edward, Sophie en prinses Anne. Het zijn in dit geval de werkende royals, die in de toekomst steeds vaker samen te zien gaan zijn. Zeggen insiders.

 

Meghan benadrukt in het interview met Oprah wel dat The Firm en The Institution absoluut niet de koninklijke familie zijn. Onder The Firm vallen wel precies die uitvoerende royals, hun meest betrokken medewerkers en mensen die gaan over de communicatie en PR van weer die royals. Als je de nieuwe firma binnen de firma bekijkt, dan is het vermoeden wel dat ze flink wat in de koninklijke pap te brokkelen hebben binnen The Firm. En volgens Penny Junor, die een boek schreef over dit fenomeen, staat er maar één iemand bovenaan al deze clubjes binnen de monarchie. Het begint met een E en eindigt op Lizabeth.

 

The Firm en The Institution zijn trouwens geen koosnaampjes voor het bedrijf binnen de paleisdeuren. Daar noemen ze het gewoon The Monarchy en Royal Family. Deskundigen vermoeden dat Harry en Meghan deze namen in het interview gebruiken om het gevoel op te roepen dat ze buitenstaanders zijn. Missie gelukt, denk ik zo.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans