Harry & Meghan bij Oprah: de 12 hoogtepunten

 

Zooo, ik ben heel benieuwd naar de kijkcijfers van dit tv spektakel. Die zullen wel voor een record hebben gezorgd. Sowieso zat The Royal Family, die ik vanaf nu alleen nog maar The Firm ga noemen, er niet heel ontspannen bij gok ik.

 

 

 

Niet gezellig met een kopje thee en een dekentje zo van: oh, we gaan even lekker naar Harry en Meghan kijken. Nee, die zag de bui natuurlijk al hangen. Want eerlijk: ik dacht eigenlijk dat het misschien wel mee zou vallen. Het werd zo sensationeel gebracht met de trailers die één voor één naar buiten kwamen dat het me niets zou verbazen als er uiteindelijk helemaal geen hot tea werd geserveerd. Maar ik kan je vertellen: ik zat fout. Zo heet als dit drinken ze ‘m niet in Engeland, hoor. Dit zijn de hoogtepunten die zijn besproken, zodat je alles al weet voordat je ‘m morgenavond zelf kan bekijken op Net5.

 

1. Het racisme waar Meghan mee te dealen kreeg was echt niet mals. De familie van Harry zou hebben gepolst, voordat hij überhaupt geboren was, hoe donker de huid van Archie zou kunnen worden. En stel je voor, hij zou inderdaad een donkere huid krijgen, dan was The Firm al druk in gesprek over hoe ze daarmee zouden kunnen omgaan. Dat hij geen titel zou krijgen en geen beveiliging stond al vast. What. The. Fuck

 

2. Kate en Meghan zijn inderdaad niet de beste vrienden. Die roddels gingen al heel lang rond en blijken dus ook waar te zijn. Dagen voor de bruiloft barstte Meghan in huilen uit vanwege dingen die Kate rondbazuinde. Leugens die ze weigerde recht te zetten. Later kwam naar buiten dat het andersom zou zijn: Meghan zou háár aan het huilen hebben gemaakt. Meghan hint erop dat deze roddels uit het kamp van Kate kwamen, om haar in een beter daglicht te zetten en Meghan in een slechter. Desondanks vindt ze Kate een goed persoon en is er van haat geen sprake.

 

3. Het gebrek aan vrijheid in The Firm viel Meghan zo zwaar dat ze worstelde met suïcidale gedachtes, maar enige vorm van mental health support werd haar afgewezen. Nadat ze dit aan Harry had verteld, vond hij haar mentaal niet goed genoeg om mee te gaan naar evenementen. Maar, je raadt het al: dit werd niet geaccepteerd door The Firm en Meghan moest gewoon komen opdraven.

 

4. De band tussen vader Charles en Harry is ook enorm bekoeld; volgens Harry beantwoordde hij z’n telefoontjes niet meer, heeft hij alle financiële steun volledig stopgezet en konden Meghan en hij niet meer rekenen op beveiliging. Inmiddels zouden de telefoontjes weer worden beantwoord, maar er is veel kapot gemaakt en er zit veel verdriet bij Harry.

 

5. Harry’s familieleden zitten ‘trapped’ en ‘stuck’, aldus Harry. Ze hebben nauwelijks controle over hun eigen leven en de drang om een wit voetje te halen bij de Britse pers is ontzettend groot. Want ja, we weten inmiddels wat er gebeurt als je tegendraads bent.

 

6. En de relatie tussen de broers, Harry en William? Die is momenteel ook niet op z’n allerbest, geeft Harry toe. ‘The relationship is ‘space’, at the moment. Time heals all things,’ voegt hij eraan toe, duidelijk voorzichtig met z’n woorden.

 

7. Meghan is daar minder voorzichtig mee: ze heeft er spijt van hen te geloven toen ze zeiden Harry en haar te beschermen.

 

8. Hoe komt Harry nu rond, nu hij ineens geen enkele financiële steun meer krijgt? Zijn moeder Diana liet hem een erfenis na (naar het schijnt rond de tien miljoen pond). ‘I think she saw this coming,’ zegt hij daarover.

 

9. Was dit altijd al het plan van Meghan, om Harry daar weg te krijgen? Absoluut niet, zegt ze. Megxit was in eerste instantie niet haar insteek, en ze was van plan om de baan van The Firm goed te doen. Maar dat liep allemaal anders, en daardoor zag Harry ook in hoe ongezond dit voor hun was. ‘I was trapped but I didn’t know I was trapped,’ zegt hij, toegevend dat hij zonder Meghan nooit was vertrokken.

 

10. De echte bruiloft vond drie dagen voor het mediaspektakel plaats. De bruiloft die wij allemaal op tv zagen zou puur voor de show zijn geweest.

 

11. Over Queen Elizabeth zeggen ze allebei niets negatiefs, trouwens: volgens Meghan is ze ‘always been wonderful to me’, en Harry vertelt hoeveel respect hij voor haar heeft. Volgens hem kwam de beslissing van het stel om de familie te verlaten en een stapje terug te doen helemaal niet als een grote schok: dit zouden ze al vaak met haar besproken hebben.

 

12. En last but very not least: IT’S A GIRL. Jaaaa, de twee krijgen een meisje. ‘It’s amazing, to have a boy and then a girl, what more could you ask for?’ aldus Harry.

 

En dan ook een belangrijke vraag: wat heeft Meghan aan? Nou, daar heeft The New York Times al antwoord op. Een jurk van Giorgio Armani (van bijna vijfduizend dollar).

 

Was dit het dan? Nou, nee. Oprah liet aan het einde nog even de cliffhanger vallen dat er morgenochtend (Amerikaanse tijd, dus middag voor ons) extra beelden te zien zullen zijn. Oh boy, ik hou m’n hart vast.

 

Overigens heb ik vannacht wel geleerd dat The Firm en The British Royal Family niet per se hetzelfde zijn: Meghan maakt daar ook duidelijk onderscheid in. In eerste instantie werd ze door de familie namelijk wél hartelijk ontvangen (en was de eerste ontmoeting met Queen Elizabeth helemaal niet heel formeel), maar dat lag bij het instituut erachter – The Firm – een stukje anders.

 

Beeld: CBS

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer