Test: appeltaart uit de supermarkt

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Test: appeltaart uit de supermarkt.

 

 

De allerlekkerste appeltaart bakt natuurlijk je moeder of je oma (of opa), maar als die niet in de buurt zijn, je zelf geen tijd hebt om een taartje te bakken en de visite is al onderweg, dan grijp je snel zo’n taart uit de supermarkt. Makkelijk en hartstikke lekker, toch? Dat valt vies tegen, blijkt uit onze supermarkt-appeltaarten-test. ‘Het lijkt alsof mijn hond in dat vormpje heeft gekotst, gatver.’

 

De supermarkten-appeltaarten-test hebben we serieus aangepakt. Zes appeltaarten uit zes verschillende supermarkten, allemaal van de bakkerij-afdeling en niet uit de diepvries. Vier gemotiveerde culischrijvers van FavorFlav en een enthousiaste thuisbakker, Rik, met een vork in de hand en de smaakpapillen op scherp. Een leeg kantoor – want tja, corona- zodat we ons volledig op de taart kunnen concentreren, zonder afleiding.

 

Spotgoedkoop
De taarten zijn allemaal spotgoedkoop, dat valt op. De duurste taarten zijn die van Jumbo en Albert Heijn, en die kost 4,39 euro. Kun je makkelijk zes tot acht puntjes uit snijden. Dotje slagroom erbij, klaar ben je. De grootste taart is van Dirk. De goedkoopste appeltaart komt van de Lidl, het zijn de eenpersoonstaartjes waar hoofdredacteur Sharon niet over uitgepraat raakt.

 

Jumbo – 4,19 euro. Krijg je deze taart in een café, dan denk je dat hij zelfgebakken is.
 

Albert Heijn – 4,39 euro. Beetje pips, kan nog even in de oven. Geen rozijnen (voor mensen die daar niet van houden) en een lekkere korst.

Plus – 4,39 euro. Ziet er mooi uit, maar hij is te zoet. De beste korst van alle taartjes. 

Vomar – afgeprijsd van 3,99 voor 2,59. Niet best, de taart is melig, de kleur is grauw en de smaak is prut. De verliezer van deze verkiezing.

Dirk – 3,99: friszoete appels, de korst is cake-achtig. Bovenkant beetje aangebrand, maar dat staat authentiek.

Lidl (mini-taartjes) – 0,79 per stuk. Ander soort taartje, lekker veel korst en goede vulling. Dezelfde dag opeten, dan is de korst op z’n lekkerst.

 

Zieke hond
Eerst kijken naar die taart. Ze hebben allemaal een rastertje aan de bovenkant, behalve de taart van de Dirk. Die is aan de bovenkant open, en sommige stukjes zijn een pietsje donker gekleurd – eigenlijk net als een taart uit je eigen oven, toen je even Netflix ging kijken en de kookwekker niet had gehoord. De taart van Albert Heijn is een beetje bleekjes, maar als je dat niet lekker vindt, kun je die nog even een paar minuten in een hete oven schuiven.

 

De taart van Vomar is wel erg licht gekleurd, is die wel helemaal gaar? En de vulling is bruin-grijs, en dat roept nogal wat op. ‘Gatver, dat ziet er vies uit,’ zegt Rik. ‘Alsof mijn hond in dat vormpje heeft gekotst.’ En als hij zijn vork in de taart steekt, wordt zijn oordeel niet milder. ‘Geen structuur, een zompige boel. Nee, deze taart is echt niet lekker.’

 

Bordje leeg
De Vomar-taart komt als slechtste uit de test. Niemand vindt ‘m lekker. ‘Als ik deze taart krijg als ik ergens op visite ben, dan eet ik niet m’n bord leeg,’ zegt Lauretta. ‘Hij is zompig, hij is melig, het is helemaal niks,’ zegt Bo. Zo, daar kan Vomar het mee doen. Aan de andere kant: de appeltaart van de Jumbo gooit hoge ogen. ‘Lijkt wel zelfgemaakt,’ zegt Sharon. ‘Als je deze taart krijgt in een café, dan denk je dat ze ‘m zelf gebakken hebben.’ Iedereen vindt dit de lekkerste taart, behalve Rik.

 

Die valt als een blok voor de taart van Plus. ‘Lekker chewy korst, met een beetje zout erin. De taart is zoet, maar ik vind dat juist wel lekker. Winnende taart, echt waar,’ en hij steekt nog een stukje in zijn mond. Zo, Rik heeft gesproken.

 

Rozijnen eruit
Conclusie: appeltaart van de supermarkt kan best lekker zijn, zeker als je ‘m bij de Jumbo koopt. Ook Plus, Albert Heijn en Dirk kunnen er goed mee door: lekkere stukjes appel in de taart van Dirk, lekkere knapperige korst bij Albert Heijn en die chewy korst van Plus. Hou je niet van rozijntjes? Koop dan de taart bij Appie. En de mini-taartjes van Lidl? Klasse apart, volgens Sharon. Lekker taartje, volgens de rest. En spotgoedkoop, dat ook.

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav