Terror Takkie of brave lobbes? 

 

Het ras van je hond zegt niks over zijn gedrag, dat blijkt nu uit wetenschappelijk onderzoek.

 

 

 

Ik ben dol op de meeste honden, maar loop met een grote boog om Duitse herders heen want ik heb echt een heilig ontzag voor deze waakhonden. Nergens voor nodig blijkt nu uit onderzoek dat gisteren werd gepubliceerd in het tijdschrift Science. Want het ras van je hond zegt niks over het gedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van de universiteiten van Harvard en Massachusetts. Zij hielden een enquête onder 18.385 hondenbaasjes en bekeken het DNA van 2155 honden, en wat blijkt: slechts 9 procent van het gedrag van honden komt voort uit het ras van het dier.

 

Dus als ik zo’n gestroomlijnde Duitse herder zie kan het best het braafste hondje uit de straat zijn. Terwijl de schattige fluffy chihuahua van de buren echt een valse kuitenbijter is. Volgens het onderzoek heeft de leeftijd van de hond wel invloed op het gedrag. Dat is aan mijn ouwe Takkie wel te merken. Die heeft niet zo’n zin om te spelen met die jolige jonge labradors bij mij in de buurt.

 

Er zijn wel verschillen, maar die zeggen niks over het karakter van je hond. Een grote hond kan dus een extreem lieve en brave lobbes zijn terwijl een kleintje bijzonder agressief uit de hoek kan komen. ‘Onderscheidende kenmerken van bijvoorbeeld een golden retriever zijn de vorm van de oren, de kleur en hoeveelheid vacht en de grootte van het dier’, legt onderzoekster Elinor Karlsson uit aan het Franse persbureau AFP. ‘Het ras bepaalt niet of het dier ook vriendelijk is.’

 

Toch hebben deze onderzoekers ontdekt dat sommige hondenrassen wel bepaalde karaktertrekjes hebben. Zoek je een hond die niet vaak jankt, kies dan voor een labrador. Ben je dol op je tuin dan moet je een windhond hebben want die begraaft zelden zijn speelgoed. En doe jezelf een plezier en koop dan nooit een teckel want die sloopt de boel als ie de kans krijgt.

 

 

Bron: Nu.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit