Het zal je dochter maar zijn

 

Ik kijk nooit naar Vandaag Inside en deze week bleek maar weer waarom.

 

 

 

Johan Derksen vond het nodig een verhaal op te dissen om aan te tonen hoe anders de tijdgeest tegenwoordig is. En Derksen kreeg wat hij wilde: heel veel commentaar en een onderzoek aan zijn broek. Maar ik schrok tóch van de reacties.

 

Het was bijna een opluchting om de massale ophef rondom zijn uitspraken te zien. Derksen probeerde de boel nog wat te verzachten, maar dat mocht natuurlijk terecht niet baten. Derksen legde het als volgt uit: ‘Het was zo’n hele grote duizend uren-kaars, op zo’n grote sokkel. Die waren toen heel populair. Die hebben we tussen haar benen gezet. Die stond zo de lucht in. Ik heb haar daarmee niet gepenetreerd. Maar het blijft onbeschaafd. Maar ik heb aan willen tonen, dat het tijdsbeeld zo was. Nu word je daarvoor neergesabeld.’

 

Zijn uitleg maakte me nog wat misselijker dan ik al was, maar dat was (helaas) nog steeds niet wat me verbaasde in het verhaal. Ik was vooral in shock door de ándere reacties op social media. Vrouwen (!) die schreven dat vrouwen zich niet zo aan moesten stellen. Mensen die het belachelijk vonden dat Derksen om zoiets aan de schandpaal ging. De woke-beweging had gewonnen, schreef weer iemand anders. Ik geloof het bijna niet. Is dit wérkelijk waar hoe mensen van vlees en bloed dít zien?

 

Ik vraag me af hoe de vrouw in kwestie zich nu voelt. Die gruwelijke ochtend dat ze wakker werd is overal in het nieuws. Ik vraag me af hoe haar moeder erover denkt dat een stel mannen dit met haar bloedeigen dochter deed. Heeft ze toen tegen haar gezegd: ‘Maak je maar niet te druk kind, dit is nou eenmaal het tijdsbeeld?’ Ik kan het me maar nauwelijks voorstellen. Net zoals ik me gewoon níet kan indenken dat je Derksen goedpraat, het één slippertje in zoveel uren live-tv noemt. Dit is geen slippertje op de landelijke televisie, dit is grensoverschrijdend gedrag, in welke tijdgeest je het ook plaatst.

 

Derksen zegt te willen laten zien dat hij losbandige jaren heeft gehad. ‘Technisch gezien kan een officier van justitie dit uitleggen als verkrachting,’ benadrukt Johan Derksen in de eerste uitzending. Daar hoefde het OM gelukkig niet al te lang over na te denken, want de zaak wordt inmiddels onderzocht. Tot zover Derksen en zijn losbandige jaren. En aan iedereen die vindt dat het allemaal wel meevalt: het zal je dochter maar zijn.

 

Beeld: Talpa

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans