Ssst…

 

 

Tiktiktiktik. Hahaha! Trrrrrrringggg, tri-HING. En een collega: ‘Hé, Beatrijs, wist je al dat Maartje gaat trouwen?’

 

Wij hadden voor een gezellig praatje geen koffieautomaat nodig: vet gezellig was het op de redactie zélf. We zaten er met zo’n zestig (!) vrouwen en twee (!) mannen. Een kwetterend kippenhok dus: lachsalvo’s, elkaars nieuwe aanwinsten op modegebied becommentariëren, en op hoogtijdagen móesten we onze vrolijkheid zingend uiten. O ja, we werkten ook.

 

Ik kon me niet vóórstellen dat je van ons gezang op de redactie last kon hebben

 

Vlak bij ons zinggrage groepje, aan de andere kant van een halfhoge, open boekenkast, zat Anneke. Zij werkte hard en geconcentreerd. Althans, dat probeerde ze… Want af en toe stond ze even op en keek ze ons vriendelijk aan: of het wat zachter kon. En op een dag hing er een rood-omrand rond bordje aan onze kant van de kast: Verboden te zingen. Dat leidde bij mij alleen maar tot meer lachsalvo’s: ik kon me niet vóórstellen dat je van ons gezang (met de 3 H’s: Hard, Hoog en Heel vals) last kon hebben. Dat was toch leuk?!

 

Intussen weet ik beter; ik probeer übergeconcentreerd te werken. Maar dat gaat – pling, ik krijg nu een berichtje – niet altijd. Want – oh heb je een seconde? Ik krijg een telefoontje –

 

Waar was ik?

 

O ja. Maar dat gaat dus niet altijd. Op enkele kantoren in Brussel vinden ze dat ook. Die voerden daarom ‘Stille Dinsdag’ in. Een ochtend in de week van 9 uur tot 12 uur geen vergaderingen – dong dong, m’n deurbel gaat, even een pakje aannemen, wacht even…

… maar dus ook geen bliepjes, telefoontjes en appjes, en geen geklets bij de koffieautomaat. Zodat iedereen gefocust kan singletasken.

 

Ik vind het wel wat – biep biep! O, m’n man, ik reageer zo wel even, ben net zo lekker aan het tikken – maar ik denk dat ik aan die dinsdag niet genoeg heb. Wat te denken van Zwijgende Zondag, Mondje-dicht-Maandag, Geruisloze Woensdag, Impulsarme Donderdag, Silent Friday of Ssssaterdag?

 

Trril trril. O, deze moet ik echt even opnemen…

 

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.