5 tekenen dat je in een giftige vriendschap zit

 

 

Vrouwelijke vriendschappen zijn van levensbelang. Vriendschappen gebaseerd op liefde, gelijkheid, elkaar aanmoedigen en opvangen bedoel ik dan.

 

 

 

 

Helaas zijn er ook vriendschappen die compleet het tegenovergestelde met zich meebrengen. Je weet wel, van die vrienden die je he-le-maal leegzuigen en je in plaats van energie alleen maar een hele hoop hoofdpijn bezorgen. Ben je bang dat je misschien in zo’n toxic vriendschap bent beland? Hier zijn vijf tekenen dat dat wel eens waar zou kunnen zijn.

 

Ze bellen alleen als ze wat nodig hebben
Iedereen kent zo iemand, ik weet het zeker. En als dat niet zo is, dan ben je deze persoon misschien zelf en adviseer ik je met liefde om hier heel gauw mee op te houden. Deze vriendin is niet geïnteresseerd in hoe het met jou gaat en is alleen maar gefocust op wat jij op dat moment voor haar kan betekenen. Als ze dan ook nog verwacht dat je direct in de houding springt als ze wat van je vraagt, is het echt tijd om afscheid te nemen (of in ieder geval flinke grenzen te stellen).

 

Ze trekken je sociale batterij leeg
Energievampieren, zo worden deze mensen ook wel genoemd. Van die mensen die het talent hebben om een gemiddeld etentje dodelijk vermoeiend te maken door eigenlijk alleen maar zichzelf te zijn. Met dat laatste is natuurlijk niks mis, maar vriendschappen horen je energie te geven, geen tien jaar van je leven te kosten, iedere keer dat je iets leuks gaat doen.

 

Ze roddelen zich rot
Je weet wat ze zeggen, hè? Als ze tegen jou roddelen over iemand anders, roddelen ze ook over jou tegen iemand anders. En dan nog het liefst met een compleet uit z’n verband getrokken verhaal waar jij als grote verliezer uit komt. Natuurlijk is het heerlijk om af en toe Yvonne Coldeweijer-style alle levens van je vrienden onder de loep te nemen, maar deze persoon gaat altijd nét iets te ver.

 

Je krijgt er geen woord tussen
Toxic vrienden praten maar al te graag over zichzelf en zullen zelden vragen hoe het met je gaat. Tenzij die vraag ze een opening kan geven om, jawel, over zichzelf te beginnen. Zo had ik ooit een kennis die wel vroeg hoe het ging, maar haar antwoord al klaar had voordat ik uitgepraat was. Ga dat effe lekker ergens anders doen.

 

Ze zijn jaloers op je
Mijn beste vriendinnen en ik zijn nooit maar dan ook nooit jaloers op elkaar. Soms heeft de één iets wat de ander graag zou willen, maar we zien dat graag als bewijs dat zo’n prestatie dus ook binnen ons handbereik ligt en zijn verder alleen maar heel erg blij voor elkaar. Als je het mij vraagt is jaloezie de grootste red flag als het gaat om vriendschappen. Als je elkaar niet onvoorwaardelijk steunt en het niet kan opbrengen om oprecht blij voor elkaar te zijn, dan mag je jezelf geen echte vriendin noemen.

 

Beeld credits: Mamma Mia!

Door: Redactie Amayzine.com