Heb jij ook een eigen geheimtaal?

 

Zo grappig dat er vaak in een gezin woorden worden gebruikt die niemand anders begrijpt.

 

 

 

Wij hadden zelfs een eigen yel die niemand anders kende. Waarmee we elkaar konden roepen als er iemand kwijt was. En natuurlijk een zwikkie rare niet-bestaande woorden. Het allergekste kregen we vaak als reactie op de vraag: wat eten we vandaag? Negen van de tien keer was het antwoord van m’n moeder: ‘Gepelde hiebeldeha’. Ja, je leest het goed

 

Hie-bel-de-ha

 

Vaak gegoogeld. Geen idee waar ze dat vandaan had. En elke keer was het iets anders, dus een officieel gerecht kan het niet geweest zijn. Ze zei maar iets om even van het gezeur af te zijn, vermoed ik. Het bleef dus vaak afwachten wat er op tafel kwam.

 

Ben ik blijkbaar toch echt een kind van m’n moeder, want toen m’n man gisteren vroeg wat we gingen eten zei ik ‘Binic-stoof’. Realiseerde me ineens dat ik net zo in geheimtaal spreek als m’n moeder. Behalve dan dat mijn man (maar dan ook als enige) weet wat er bij Binic-stoof op tafel komt.

 

Binic-stoof? Wat dat is?

 

Ik heb op vakantie de gewoonte om op de markt, bij de groenteboer, slager en visboer mensen af te luisteren. Alleen als het over eten gaat hè. Ze bestellen vaak combinaties van dingen, waarbij ik me dan afvraag wat het gaat worden. En als ik het niet goed begrijp, vraag ik gewoon het recept. Zo was er op de markt in Binic (een kustplaats in Bretagne) een mevrouw voor me die meiknolletjes kocht. En daarbij ‘natuurlijk’ verse erwtjes en bospeen. ‘En een krop sla?’, vroeg de groentevrouw. ‘Ja, sla, ik zou het bijna vergeten’, was het antwoord. Toen ik aan de beurt was vroeg ik aan de groentevrouw wat dat dan voor recept was. Nou, lekkere klont gezouten boter in de pan, knolletjes en peentjes in stukken erbij, gedopte erwtjes erbij, krop sla in 4 stukken erbovenop, deksel op de pan en lekker laten stoven tot knollen en peen beetgaar zijn. Dus ik vroeg of ze voor mij ook zo’n pakket in m’n tas wilde doen. Als iedereen dat recept kent zal het wel lekker zijn. En jawel hoor: heerlijk. Gisteren weer.

 

Ik kan het je van harte aanbevelen

 

En zo heb ik ook nog de Gu-aubergine, de Caterina-aardappeltjes, de Pythagorion-salade en de Skiathos-erwtjes. Als je de recepten wil, piep maar even.

Muziekje erbij. Wie kent het nog?

 

Ik wens je een mooie week.

 

Liefs van Franska

Door: Franska

Afbeelding van Franska