Tegel met een grote T

 

Renee: Deze oud-Hollandse tegeltjes vertellen je een heel nieuw verhaal..

 

Laatst vertelde ik nog dat het tijd werd voor kunst aan de muur. Maar dat ik er nog steeds niks aan heb hangen, betekent niet dat ik helemaal geen kunst in huis heb. Sterker nog, ik geloof dat ik zelfs iets te veel verzamel… En een van de dingen waar ik ontzettend fan van ben, zijn deze tegeltjes van Storytiles. 
Nu ben ik niet de enige fan van deze tegeltjes op de redactie, want onze artdirector Sven (die je op de site helaas weinig ziet, maar er wel voor zorgt dat wij de allermooiste site hebben) heeft ze ook, én heeft ze ook nog heel mooi opgehangen. Daar kan ik dus nog een voorbeeld aan nemen, zoals je kunt zien.
Kunstenares Marga van Oers uit Amsterdam startte haar bedrijf StoryTiles in 2013 met een crowdfundcampagne, en heeft nu meer dan tweehonderd verkooppunten over de hele wereld. Terecht. Want haar tegeltjes vertellen allemaal een verhaal. Stuk voor stuk hebben ze een vleugje nostalgie en een gezonde dosis humor op het ambachtelijke witje.
Vroeger, in de zestiende eeuw, werden keramieken tegels al gemaakt in Delft (die van het blauw) en omstreken. Men schilderde de afbeeldingen erop en de tegels werden daarna afgebakken. StoryTiles eert deze traditie. Alleen worden de afbeeldingen er nu op gedrukt. Maar wel worden ze in Nederland ambachtelijk gebakken, op hoge temperatuur, natuurlijk. De kunstwerkjes zijn hiermee hitte- en waterbestendig waardoor het bijzondere design levenslang meegaat.
En de verhaaltjes zelf? Die intrigeren me, stuk voor stuk. Net als het prachtige ontwerp. Zo is er een serie Van Gogh-tegels, zijn er tegels met Rijksmuseum-stukken, ontwerpen van Piet Paris en is er een serie van Fiep Westendorp. Je kunt er ook je tegeltjes laten personaliseren, bijvoorbeeld bij een huwelijk of geboorte.
Kijk, dit zijn wat favorieten van mij.

 

 

 

Renee Bijlsma is chef bij Franska.nl en woont samen met Bas en poes Kees. Ze houdt van mooie dingen en is altijd op zoek naar de nieuwste trends op het gebied van lifestyle.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs

Witte balk met bol Renee