Succesrecept van m’n moeder

 

Ik wist als kind natuurlijk niet beter dan dat alles wat m’n moeder maakte, echt ouderwetse recepten waren die iedereen thuis maakte. Dat wij geen oliebollen kregen met Oud en Nieuw vond ik helemaal niet erg, want ik hield niet van die dingen. M’n moeder ook niet. Dus dan ben je snel klaar. Wij kregen appelbeignets. En om 24.00 of om 00.01, daar wil ik vanaf wezen, werd de traditionele ‘Huzarenklok’ tevoorschijn gehaald.

 

Ik dacht toen dat iedereen die kreeg

 

Tot ik er decennia later achter kwam dat er mensen zijn die er nog nooit van gehoord hadden. Jij misschien ook niet. Daarom even het recept. Heel gemakkelijk eigenlijk. Als je tenminste weet hoe je een lekkere huzarensalade maakt.  

 

De huzarensalade zelf

 

Ik maak die altijd met vlees waarvan ik eerst een lekkere bouillon heb getrokken. Een stuk bouilli vraag ik daarvoor bij de slager. De bouilli gaat aan stukjes en wordt gemengd met beetgaar gekookte kleine blokjes aardappel, mosterd, mayo, fijngesneden augurk en zilveruitjes, erwtjes, gesnipperde uitjes, gehakte peterselie en alles wat nog verder in me opkomt. Kan van keer tot keer verschillen. ‘Gewoon even de koelkast leegkoken’ noem ik dat.

 

En zo wordt het een klok:

 

Je spreidt die salade uit op een groot rond bord, eventueel op leuke slablaadjes, die er dan net onderuit piepen. Mooi glad uitsmeren en dan komt nu de truc: op elk ‘uur’ in de rondte, leg je (helemaal langs de rand van de salade) een plakje ei. Of een half radijsje, of streepjes paprika (2 bij de twaalf en bij alle andere uren eentje), of wat je maar leuk vindt. Als het maar op een klok begint te lijken. Daarna maak je van bijvoorbeeld reepjes wortel de wijzers en die leg je op twee voor twaalf. In het midden (waar de wijzers bij elkaar komen) een half radijsje of half klein tomaatje.

 

Zie je het al voor je? Of zijn er nog vragen? Ik hoor het wel op de Facebookpagina van Franska.nl!

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter.