Stokpaard­­rijden: draven ze nou niet een beetje door?

 

Gaat deze sport het redden op de Olympische Spelen van 2024?

 

Heb jij er thuis ook zo een die boven aan ieder verlanglijstje ‘pony’ zet? En moet je steeds weer uitleggen dat dat misschien toch ietwat te kostbaar is? Dan hebben we goed nieuws voor je. Met een beetje mazzel ben je er op tijd bij en doet jouw ponymeisje over een paar jaar mee aan de Olympische Spelen…

 

Het enige wat je voor elkaar moet zien te krijgen is dat ze warm loopt voor stokpaardrijden, of hobbyhorsing zoals het internationaal heet. En nee, dat is geen grap. In Finland is het een serieuze sport, die inmiddels beoefend wordt door zo’n 10.000 meisjes tussen de tien en achttien jaar. Ze rijden wedstrijden tot op internationaal niveau, zowel springen al dressuur. Vorig weekend probeerden Finse amazones ons land enthousiast te maken voor dit opmerkelijke fenomeen tijdens het internationale Horse Event in Ermelo.

 

Je moet er toch niet aan denken dat een stel dames boven een bepaalde leeftijd zo rond zou draven

 

 

 

Als je ze bloedserieus bezig ziet met het springen over hordes van soms wel anderhalve meter hoog (!), moet je wel bewondering voor ze hebben, want het heeft alles in zich om een belachelijk gemaakt te worden. En het is buitengewoon fijn dat er een leeftijdsgrens lijkt te zijn, want je moet er toch niet aan denken dat een stel dames boven een bepaalde leeftijd zo rond zou draven. Maar die meiden kan het niks schelen, ze hebben plezier en vinden het cool. En dat is mooi. En belangrijk. Het is trouwens helemaal niet zo makkelijk als het eruitziet, je moet er flink voor oefenen.

 

Of jouw ponymeisje in de ban zal raken van het Finse fenomeen is natuurlijk de vraag. Maar misschien kun je haar op gang helpen met een beeldschoon handgemaakt stokpaardje voor Sinterklaas? Aansporend gedicht erbij en daar gaat ze… op naar de Olympische Spelen van 2024!

Door Caroline Griep