Stokoud
& fit

 

Omdat we zulke goede gezondheidszorg hebben, worden we steeds ouder. En dan liefst wel een beetje fit als het kan. Wieke probeert vast haar tanden te poetsen op één been.

 

Vorige week zag ik haar op tv bij omroep MAX. Andrea Maier. Zij is internist én hoogleraar veroudering. Ik laat het even over de tong rollen: hoogleraar veróudering… We worden steeds ouder en dan heb je zo iemand misschien best wel nodig.

 

Nog niet zo lang geleden kwamen vrouwen niet eens toe aan de overgang, dat was een onbekend begrip. Na een batterij kinderen waren hun lichamen letterlijk uitgewoond. Nu worden we gemiddeld 84. Dus dat we in de komende eeuwen de 120 gaan halen, is geen sprookje. Kan ik tenminste tegen mijn achterkleinkinderen zeggen dat ik koningin Wilhelmina nog heb meegemaakt – slechts drie maanden, maar toch. ‘Watte?’ zullen ze gillen, ‘wat is dat, een koningin?’ Want tegen die tijd hebben we vast een republiek. Ik hoop dat oprecht, omdat ik Amalia en haar nageslacht een normaal leven gun.

 

Terug naar Andrea Maier. Zij speurt naar medicijnen en middelen om het de stokoud wordende mens gemakkelijker te maken. Als het even kan willen we de rollator toch zo lang mogelijk uitstellen? Andrea is zelf geen sportschoolfanaat en vindt dat we de realiteit onder ogen moeten zien, omdat oudjes niet naar zo’n instituut gaan. Dat we fit blijven moeten inbouwen in wat we toch al de hele dag doen. Je tanden poetsen bijvoorbeeld. ‘Doe dat ’ns op één been!’ stelt ze voor.

 

Ik heb net de glazenwasser afgebeld. Ik ga het zelf doen. Dat scheelt járen!

 

Ga ik zonder mijn tanden te poetsen op één been staan, dan rol ik na zes seconden om. Op links is het nog erger. Maar met die tandenborstel? Fenomenaal, wel twintig seconden! Doe vier minuten per dag een ooievaar na en je evenwichtsorgaan is je innig dankbaar. Spieren kweken: als je opstaat uit je stoel, blijf tien seconden half overeind staan. Dat voel je in je dijbenen. Hou ik er ook in. En deze: als je vergadert, doe dat staand. Om het gevaar van jezelf doodzitten te voorkomen en, fijn, die vergaderingen duren korter. Ik vergader nooit, dus die tip laat ik aan mij voorbij gaan.

 

Waar ik woon, hebben alle boerinnen een droomfiguur. Omdat ze de hele dag lopen, bukken, hakken, tillen en stampen. Elk lichaamsdeel wordt optimaal gebruikt en dat zie je. Hadden zij onze gezondheidszorg, dan werden ze met gemak 200.

 

Ik heb net de glazenwasser afgebeld. Ik ga het zelf doen. Dat scheelt járen! Maar eh… nu al spijt van. Zo verschrikkelijk geen zin in! Nog een extra keertje die ooievaar nadoen dan maar.

 

Door: Wieke Biesheuvel

 

Wieke Biesheuvel is columnist bij Libelle, schrijft boeken, woont in Zambia en helpt de plaatselijke bevolking met medewerking van haar vriendinnen hier aan waterputten.

 
witte-balk-met-bol-wieke