Stel je eens voor, het verdriet

Van kinderen die wees worden en daarna ook nog eens dakloos.

 

 

Op de valreep kwam er dan toch nog een fijne kerstboodschap van de in 2021 zo getergde demissionaire Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. En dat is dat ze bij wet gaat regelen dat volwassen kinderen die nog thuis wonen, niet direct de huurwoning hoeven te verlaten wanneer hun ouders overlijden. Na een kamerbrief in juli, waarin zij haar plannen presenteerde, werkte ze de afgelopen maanden aan de uitwerking. Is het denkbaar dat er iemand tegen is in dit geval? Precies!

 

Want kennen we niet (bijna) allemaal wel een schrijnend verhaal over een kind dat alleen achterblijft en dan ook nog eens het huis wordt uitgezet omdat het huurcontract op naam van de overleden ouder stond? Naar schatting komen jaarlijks tientallen ‘kinderen’ in deze situatie op straat te staan; meestal al twee maanden na het overlijden van de ouders.

 

Ollongren wil dat deze ‘jongvolwassen wezen’ in sociale huurwoningen langer de tijd krijgen. Ook als de verhuurder dat niet wil. Bij de communicatie hierover tussen de wees en de verhuurder moeten ‘transparantie en betrouwbaarheid’ het uitgangspunt zijn, is haar streven – hadden we dat niet al eens ergens eerder gehoord? Verder moet de rouwende kinderen een tijdelijk huurcontract (er wordt een periode van twee jaar genoemd) worden aangeboden zodat ze de tijd en de rust krijgen om ‘keuzes te maken’, kan de huur, indien nodig, ook worden verlaagd (of ‘kunnen’ ook ‘moeten’ kan worden valt nog niet uit de plannen op te maken) en is vastgelegd hoe de verhuurders zich kúnnen inspannen om de kinderen te steunen, waarbij het uitgangspunt is dat ze ook na twee jaar nog steeds niet op straat komen te staan (ook hier weer vooral goede intenties zonder dwang).

 

Onder meer woningcorporaties Aedes en organisaties van particuliere verhuurders beloven ‘maatwerk’ te zullen bieden om te voorkomen dat de wezen dakloos worden. Samen met demissionair minister Sander Dekker van Rechtsbescherming werkt Ollongren verder aan een wettelijke regeling. De uiteindelijke wet moet voor zowel sociale- als privéverhuurders gaan gelden.

 

Ondanks dat we wat twijfelachtig zijn geworden over het functioneren van de overheid en het nakomen van beloftes toch een kerstgedachte om in te lijsten. En zelfs als de uitkomst alleen maar is dat deze kinderen twee jaar in plaats van de krankzinnige twee maanden de tijd krijgen, de moeite waard om voor te vechten. Ook voor een eventuele volgende minister in het geval Ollongren haar post na de jaarwisseling moet verlaten.

 

Bron: AD

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans