Stel hè ….

 

Dat je met je achternaam Poepjes zou heten. Zou jij het veranderen?     

 

In de volle wachtkamer van het ziekenhuis: ‘Mevrouw Poepjes, loopt u maar mee.’

 

Als je je kind moet inschrijven bij de burgerlijke stand: ‘We noemen hem Nico. Nico Naaktgeboren.’

 

Als de ober in het chique restaurant je smakelijk eten wenst: ‘Geniet van de kikkerbilletjes, mevrouw euh … Billekes.’

 

Goed, je begrijpt het. Met zo’n soort naam is het lastig. Iedereen die jouw achternaam voor het eerst hoort, moet erom grinniken. Nou ja, misschien niet iedereen, want meneer Kwak of mevrouw Pruim snáppen wellicht dat het helemaal niet grappig is.­ Feit is wel dat er heel wat namen zijn die juf Ank ‘bijzonder’ zou noemen. En nu las ik vanochtend dat er steeds meer mensen hun achternaam veranderen.

 

Bijvoorbeeld omdat mensen na een scheiding de achternaam van hun kinderen willen wijzigen. Maar ik snap ook dat je er problemen mee hebt als je opticien Schele bent. Of Verkeersvliegers-voorman Benno Baksteen. Of – echt waar – burgemeester van het Belgische dorpje Kuttekoven: Danny Deneuker.

 

Iedereen kent wel van die heerlijke voorbeelden. Mijn vader schermde altijd met een mevrouw die hij kende: Mien Jeuken. Prima naam. Totdat ze verliefd werd op meneer Billekes. Precies: Mien Billekes-Jeuken. Ik heb eigenlijk nooit goed uitgeplozen of ze echt bestond, of dat mijn vader gewoon een goed verhaal vertelde. Wel weet ik zeker dat ik een leraar op de middelbare school had die Diemel heette. Tuurlijk word je dan een mikpunt van flauwe rijmpjes. Dus wat deed hij? Hij zette een accentje op een e. Meneer Diemèl, werd het. En echt, dat hielp. Ik heb nooit piemelrijmpjes gehoord. Franska vertelde me ook nog een mooie: op haar school heette iemand Uitenbroek. Die werd verliefd op meneer In ’t Hol. Je verzint het niet! En er zijn zoveel van dit soort heerlijke namen.

 

(Even tussendoor. Echt. Er zijn dus ook mensen met een prima achternaam, van wie de ouders het dan tóch nog even voor je verpesten. Nietwaar Claartje Komen, Mette Bus en Patty Koot?)

 

Anyway. Als ik dit soort verhalen lees, ben ik heel blij met mijn eigen achternaam. En jij? En … ken jij nog zo’n heerlijke schaamnaam?  En wat zou jij doen als je Poepjes heette? Voor 835 euro je naam veranderen?

 

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.

Afbeelding van Beatrijs Bonarius