Tuurlijk, met je mes naar een bruiloft

 

Beatrijs: Las ik toch in de krant dat er een steekpartij was. Op een bruiloft!

 

Sta je dan. Op de mooiste dag van je leven. In dat partycentrum. Met de man tegen wie je net ‘ik hou van jou’ heb gezegd. De man die datzelfde met zijn ogen terug zei. Je lieve familie om je heen. Je allerbeste vriendinnen met wie je uren hebt geappt over de uitnodigingen, je vrijgezellenparty, je jurk (mooi is-ie hè?), over haar jurk (is-ie niet mooier?) staan bij je…
Ook zijn vrienden en familie staan letterlijk te shinen: blinkende schoenen, glimmende pakken, hier en daar ook glimmende voorhoofden. Kinderen rennen nog rond bij het toetjesbuffet – heerlijk! En die taart, daar zouden Janny en Robert nog een puntje aan kunnen zuigen (zouden ze wel willen, ook!). Je hebt er maanden naartoe geleefd. Je hart is open, het is goed.

 

Doe nooit een mooiere jurk aan dan de bruid –
je zou toch niet willen dat de bruidegom…

 

Sta je dan in een partycentrum in je mooie bruidsjurk. Vraagt een ongeduldige gast om iets te eten, raakt hij een gevoelige snaar bij een personeelslid, ontvlammen er twee mannen en…  een van de twee wordt na messteken met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis.

 

Sta je dan, toe te kijken. Op die dag die vlekkeloos had moeten zijn…

 

Nu ken ik toevallig drie bruiloftsregels:
Doe als vrouw nooit een mooiere jurk aan dan de bruid – je zou toch niet willen dat de bruidegom een andere vrouw begeerlijker vindt.  
Draag geen wit – ook de beste zakenrelatie van de schoonouders moeten immers nog weten wie ze moeten feliciteren.
En de bekendste: neem geen mes of pistool mee. Die laatste had meneer blijkbaar niet goed in zijn hoofd.

 

Sta je dan als bruidspaar, the day after. Je te verbazen over dat jouw eigen gast zich niet kan beheersen op een dag die voor jou zo belangrijk is.

 

Dat zal misschien nog het meest steken.

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.

 

witte-balk-met-bol-beatrijs02