Noga(l) lekker!

 

Adjes hart maakt een sprongetje. Ze mag de noga proeven.
Maar krijgt ze ook Micheles recept?

 

Vanmiddag liep ik even binnen bij de pasticceria van een vriend van mij. Ik moest een paar schilderijen ophalen die bij hem waren tentoongesteld. Ik vroeg aan het meisje achter de toonbank of Michele ook aanwezig was. ‘Jawel,’ zei ze ‘maar hij is wel erg druk, ik zal even vragen of het uitkomt.’ Een minuut later kwam ze terug en zei: ‘Loop maar door naar het laboratorio, Michele is torrone aan het maken.’
Mijn hart maakte een sprongetje want ik ben echt dol op torrone. Het is een heerlijke zoete en zachte lekkernij, deze Italiaanse noga. Traditioneel snoept men in Italië dit lekkers zo rond de feestdagen maar tegenwoordig wordt het het hele jaar door gemaakt. Je vindt hier talloze soorten: met amandelen, hazelnoten, pistache, met gekonfijte sinaasappel of met bijzondere ingrediënten zoals limoncello of amaretti.

 

Als ik het laboratorio binnen loop, stort Michele net de prachtige, glimmende, fluweelzachte witte substantie van zijn torrone in een vierkante vorm. Hij kijkt even naar me op en zegt: ‘Mademoiselle Adriana, come va?’ Weer maakt mijn hart een sprongetje bij de gedachte dat ik hem misschien wel zijn recept kan ontfutselen. ‘Bene, bene’ antwoord ik en vraag of ik iets van de nog stroperige massa mag proeven. ‘Naturalmente’, zegt Michele en schept met zijn spatel een grote lik uit het bekken. Kwijlend sta ik te proeven van dit goddelijke spul, maak duizend complimenten en Michele straalt. Ik kijk hem ook met stralende ogen aan en vraag: ‘Zou ik het recept van jouw torrone mogen hebben?’  ‘Come no,’ antwoord hij wat zoveel betekent als ‘Waarom niet?’.
Nu maakt mijn hart een derde sprongetje, het is me gelukt hem het recept te ontfutselen. Michele pakt pen en papier en schrijft het recept voor me op. ‘Pas op hè, Adriana, je mag het met niemand delen want het is het geheime recept van mijn vader.’
Ik beloof het plechtig. Maar dat weerhoudt mij er niet van om het recept van Semifreddo al torrone – dus met al bestaande torrone – wel met jullie te delen. 

 

Semifreddo al torrone

 

Dit heb je nodig

  • 3 eieren, gesplitst
  • 50 gr fijne suiker
  • 300 gr torrone, fijngehakt
  • 2 el cognac
  • 350 ml room

 

Zo maak je het
Klop van de eierdooiers en de suiker een bleke en luchtige massa en roer hier de torrone door. Klop de eiwitten in een brandschone kom stijf. Klop in een andere kom de slagroom stijf. Spatel de eiwitten en daarna de slagroom door het torrone-mengsel. Bekleed een cakevorm met plasticfolie, giet hier het mengsel in en zet een nacht weg in de diepvries. Stort het voor gebruik op een bord en snijd er plakken van.

 

Buon appetito

 

 

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.