Staan ons straks weer lege supermarktschappen te wachten?

 

Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: een kijkje in het leven van een korianderhater.

 

 

 

In het begin van corona zagen we voor het eerst iets wat veel van ons tot dat moment nog nooit hadden meegemaakt: lege schappen in de supermarkt. Het deed veel mensen beseffen dat je niet alles altijd onder controle kan hebben. En nu dreigen ons wéér lege schappen te wachten, en weet je waarom?

 

Omdat supermarkten en leveranciers verwikkeld zijn in een harde onderhandelingsstrijd over prijzen. Dat is op zich een jaarlijks terugkerend iets, maar wat anders is dan ‘vroeger’ is dat deze onderhandelingen steeds vaker nodig zijn…

 

Pal tegenover elkaar

Want de markt is onzeker en onstabiel en bij verschillende nieuwsbronnen zoals het AD en BNR komen experts aan het woord die aangeven dat de onzekerheid enorm is en toegeeflijkheid tussen partijen ver te zoeken.

 

Keten van problemen

Wat zit hierachter? Producenten hebben met prijsstijgingen te maken op allerlei vlakken, mede door de oorlog in Oekraïne en de coronacrisis. Zo zijn grondstoffen, energie, gas, brandstof, transport, en verpakkingsmaterialen duurder geworden (vergeet niet je lege bierflessen in te leveren!). Producenten willen die prijsstijgingen logischerwijs doorberekenen, en supermarkten zien er juist tegenop om prijzen te verhogen omdat ze bang zijn klanten kwijt te raken, om het simpel te stellen. Daarbij willen de leveranciers door de regelmatige en vaak negatieve veranderingen vaker om de tafel dan die gebruikelijke één keer per jaar.

 

Consument wordt hoe dan ook de dupe

Dit levert dus stroeve gesprekken op, met als mogelijk scenario dat leveranciers weigeren hun product te leveren als ze van de supermarkt niet de vraagprijs krijgen, of juist dat de supermarkt weigert een product af te nemen voor die vraagprijs. En zo’n conflict zou in veel gevallen lege schappen op kunnen leveren.

 

Hopen op betere tijden

Laten we hopen dat dit in godsnaam niet weer voor hamsterpraktijken gaat zorgen. Of stress-drinken, zoals bij de vorige crisis die ervoor zorgde dat het opeens doodnormaal was om op dinsdag bij de lunch al naar de fles te loeren. En duimen maar dat de pasta niet uit de schappen verdwijnt, want onder andere een echt goeie carbonara is toch wel het comfort food dat je nodig kan hebben in onrustige tijden.

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav