Ouder? Wel beter!

 

Hoe ouder, hoe gelukkiger. Keer op keer wijzen onderzoeken uit dat mensen boven de 50 in een geluk-high komen.

 

 

 

Richting de 60 denkt iedereen dat je down hill gaat, maar je gaat juist up hill. Lees deze opvallende constateringen van professionele onderzoekers en je dag kan niet meer stuk.

 

1. We worden gelukkiger

De menselijke gelukscurve heeft een U-vorm: ze is hoog in onze jonge jaren en op latere leeftijd, maar laag in het midden. Het dieptepunt van ons levensgeluk ligt statistisch gezien rond ons 46ste. Na die overgangsjaren – voor de meeste vrouwen letterlijk – hebben we dus een grote kans op groeiend welzijn. Zelfs kwetsbare ouderen waarderen hun leven gemiddeld nog met een 7 tot 7,5.

 

2. We worden slimmer

Weliswaar neemt ons vermogen nieuwe problemen op te lossen af na ons veertigste, maar daartegenover staat het doorgroeien van onze op ervaring gebaseerde intelligentie. Oudere mensen zijn daardoor, zolang ze hun vaardigheden op peil houden, beter in het oplossen van complexe problemen dan jongeren. Maar die toenemende traagheid dan? Die komt niet door cognitieve achteruitgang, betoogden taalwetenschappers van de universiteit van Tübingen in 2014. Dat oudere mensen vaak meer moeite hebben om bijvoorbeeld op een woord te komen, komt gewoon doordat er veel meer in hun geheugen is opgeslagen. In tests waarin het niet op snelheid aankomt, maar op toepassing van al aanwezige informatie, scoren ouderen zelfs beter dan jongeren.

 

3. We krijgen meer plezier in seks

Diverse onderzoeken toonden aan dat de seks frequentie weliswaar daalt met het ouder worden, maar dat de kwaliteit van de vrijpartijen stijgt. Vooral vrouwen zijn na hun vijftigste meer tevreden over hun seksleven, bleek in 2013 uit grootschalig Brits onderzoek.

 

4. We zijn in goed gezelschap

Vroeger waren krasse knarren in de minderheid en kon de maatschappij ze dus probleemloos negeren. Maar nu de bevolkingspiramide een bevolkingskubus begint te worden, met een nog altijd aandikkende toplaag, ‘veroudert’ de maatschappij mee. En daar profiteert iedereen van. Ouderen zijn namelijk minder crimineel, gedragen zich gemiddeld vriendelijker en behulpzamer, en zeuren volgens onderzoekers minder dan jongeren. We doen vaak alsof twintig de perfecte leeftijd is, maar, zegt verouderingsonderzoekster Ursula Staudinger: ‘Een maatschappij waarin twintigers overheersen is verschrikkelijk. Op die leeftijd laten we ons leiden door testosteron en egocentrisme.’

 

5. We hebben de maatschappij iets te bieden

Na onze middelbare leeftijd breekt volgens de Duits-Amerikaanse psycholoog Erik Erikson de periode van generativity aan. Dat is de levensfase waarin persoonlijke ambitie langzaam plaatsmaakt voor de behoefte de wereld een beetje mooier te maken en kennis aan een volgende generatie over te dragen. Hij haalde de fun theory aan. Die houdt in dat je mensen nog zo goed kunt vertellen wat gezond gedrag is, maar dat ze dat pas in praktijk brengen als ze er ook plezier aan beleven.

 

Ga voor een fitte oude dag dus vooral op zoek naar nieuwe bezigheden waaraan je plezier beleeft, luidt zijn advies. Kijk, dát klinkt pas echt naar blije senioren. Dus pak die tram en stap uit waar je niet uit had hoeven stappen… Er is nog een wereld te ontdekken.

 

Door: Falder.nl