Spoedcursus Wie is de mol

 

‘En hebben jullie gekeken?!’ ‘Gekeken, waarnaar?’ Eindredacteur Caroline kijkt mij vragend aan. ‘Ja, naar Wie is de mol natuurlijk’ ‘Nee, daar snap ik dus helemaal niks van, wat is daar dan leuk aan?’ Ik kijk haar verbaasd aan. Niks snappen van Wie is de mol? Hoogtijd voor een spoedcursus dus.

 

v.l.n.r. Thomas (acteur), Jochem (presentator), Sanne (cabaretière), Vincent (danser), Diederik (wetenschapper), Yvonne (YouTuber), Jeroen (radio-DJ), Sigrid (actrice), Roos (journalist), Imanuelle (actrice). 

 

 

Je bent er dol op of je hebt er helemaal niks mee. Maar over één ding valt niet te twisten: het spel is razend populair. Want wie is de gevreesde mol? Is het wetenschapper Diederik, YouTuber Yvonne of onze eigen columnist Roos?

 

Het doel van Wie is mol is om zoveel mogelijk geld in de pot krijgen. Maar niets is wat het lijkt, want er bevindt zich een mol in de groep, die op allerlei manieren zijn mede-BN’ers wil dwarsbomen. De kandidaten kunnen geld verdienen door opdrachten juist uit te voeren, maar De Mol zorgt er op alle mogelijke manieren voor dat de pot zo leeg mogelijk blijft. Aan het eind van het programma worden de kandidaten onderworpen aan een zenuwslopende test. Ze moeten dan 20 vragen beantwoorden over de identiteit van de mol. De kandidaat die het minste weet moet het spel verlaten…  Behalve De Mol ,want die gaat nooit naar huis.. 

 

Klinkt misschien helemaal nog niet zo superspannend, maar hier zijn de 9 redenen waarom dit programma al die jaren al zo’n kijkcijferkanon is, waar het ‘hele’ land het over heeft (Behalve eindredacteur Caroline en haar lotgenoten natuurlijk).

 

1. De opdrachten zijn elke weer zo spectaculair, angstaanjagend, zenuwslopend, maar vooral heel intelligent bedacht en uitgewerkt. Alleen daarom zou je de tv al aan moeten zetten.

 

2. Sabotage is het sleutelwoord van de mol: hoe kan het toch dat pot steeds leger en leger raakt en vooral WIE doet dat?! Deze verslavende vragen laten je niet met rust totdat de mol ontmaskerd is.

 

3. De groep met kandidaten is elke keer echt heel leuk! De Amsterdamse politievrouw Ellie Lust voerde het begrip etherdiscipline door in de Nederlandse taal, de hoofdredactrice van Harper’s Bazaar Cécile Narinx rende in de meest modieuze outfits door het mollenslagveld en journaliste Margriet van der Linden was gewoon een geweldige mol. (Pluim voor de productie!)

 

4. Persoonlijk vind ik het mooiste wat het spel met de kandidaten doet. Iedereen wordt zo wantrouwig en daardoor sluiten ze bondjes met de verkeerde personen en verdenken ze mensen die in werkelijkheid geen vlieg kwaad doen…  En dan die verbazing op de gezichten als de kandidaten doorkrijgen dat ze het helemaal bij het verkeerde eind hebben, heerlijk!

 

5. Oké, hij is een tikkeltje arrogant, maar Art Rooijakkers’ triomfantelijke lachje als de kandidaten weer vol in de streken van de mol getuind zijn maakt het programma compleet.

 

6. De verborgen hints die in het programma zijn verwerkt. Iedereen aast erop en heel weinig mensen weten hun hoofd koel te houden en de tunnelvisie te vermijden.

 

7. Jokers, zwarte vrijstellingen en vrijstellingen zijn om van te smullen. Zet iemand zijn vrijstelling in, de heilige graal van het spel, dan gooit iemand anders er net zo makkelijk een zwarte vrijstelling tegen aan. En dan is het doei, doei vrijstelling

 

8. Wie is de Mol is niet alleen een programma; het is een begrip. Naast de tv-show is er namelijk ook een app en een nabeschouwing genaamd ‘Moltalk’.

 

9. Kun je het spel is niet meer loslaten, kijk dan eens hier voor hints en theorieën, maar let op: trust nobody.

 

10. Ja, je hebt het virus te pakken. Hup, zaterdag om 20.30 uur de tv aan en geniet van de molhysterie.

 

Wil je geen detail meer missen van Wie is de mol? Houdt Franska.nl dan in de gaten, want elke maandag praat Veerle je helemaal bij!

 

Wie is de mol – zaterdag 20:30 NPO1

Moltalk – 21:30 NPO3

 

 

Veerle, 19, is de eerste tekststagiaire van franska.nl. Geboren en getogen in Alkmaar. Ze heeft een voorliefde voor mooie verhalen, beeld en kleding

sfeerbeeld: Kidsgiftsandtoys Fotografie portret: Esmée Franken. Styling: Valérie Ntantu