Wat hangen we voor de ramen?

 

Sonja: Even heel kort door de bocht zijn er een paar keuzes die altijd goed zijn. Ik help je op weg.

 

Je ziet toch door de bomen het bos niet meer als je gordijnen uit moet zoeken? Geen wonder dat huizen maanden of soms wel jaren zonder raambekleding bewoond worden. Gewoon omdat het bijna niet te doen is om uit al dat aanbod de juiste keuze te maken. Na jaren stylen en adviezen geven heb ik een paar toppers die het altijd goed doen. Kom je er dus echt niet uit? Kijk dan eens naar deze ‘altijd goed’ raambekleding;

 

1.

Heb je een hekel aan inkijk? Met Silhouette Shades laat je precies de gewenste hoeveelheid gefilterd licht binnen en kunnen voorbijgangers niet naar binnen kijken. De lamellen van zacht textiel draaien namelijk tussen twee transparante stoflagen. Hierdoor kun je variëren met sfeer en je privacy behouden. Dit is absoluut mijn persoonlijke favoriet (hij hangt bij ons thuis ook) en geeft een zachte uitstraling in huis. Hij is verkrijgbaar in zachte wittinten, aangename eigentijdse grijstinten of subtiele, natuurlijke aardse tonen. De stoffen lamellen van de nieuwe collectie ‘zweven’ tussen twee transparante stoffen. Hierdoor hebben ze vanaf een afstand een strakke uitstraling, maar hebben vanaf dichterbij toch een warm, romantisch effect.

 

2.

Fluwelen gordijnen. Ondanks dat het nu ook helemaal dé trend is om fluweel in huis te hebben is dit materiaal tijdloos. Vooral in de slaapkamers zorgt deze stof voor een extra luxe touch en comfort. Ik bestel ze zelf graag bij Hema, de prijs/kwaliteit is perfect. Wij hebben zelfs gordijnen die al zeventien jaar meegaan en nog steeds prachtig zijn. De keuze in kleur is reuze, van zacht roze tot zand of grijs.

 

3.

Linnen of linnenlook gordijn. Het voordeel van linnenlook is dat deze stof er uit ziet zoals linnen maar kleurvaster is en minder krimpt na het wassen. Echt 100% linnen zou ik niet zo snel voor mijn raam hangen in verband met kleurverlies door het zonlicht. Maar dat kan ook net juist de look zijn die je zoekt. Linnen (look) is mooi natuurlijk, het fijne weefsel zie je subtiel zitten. Wat een bepaalde doorleefdheid uitstraalt. Er gebeurt iets in de stof en is zeker niet saai. Soms weven ze er een prachtig glansdraadje door waardoor het gordijn wat meer glamour wordt. Voor iedere sfeer een perfecte match.

 

 

4.

Alvine Spets. Wie kent ze niet? Deze kanten ‘inbetweens’ hangen waarschijnlijk bij bijna iedereen thuis. Ze zijn praktisch en mooi, ze laten het licht door maar de inkijk is minimaal. Ze doen het trouwens ook goed als tafelkleed, ik leg er eerst een wit of gekleurd kleed onder zodat het kanten motief goed te zien is. €9,99 voor 1 paar (Ikea)

 

TIP: Als het kan ga dan voor maatwerk, een precies passend gordijn maakt de uitstraling in de kamer rijker en verzorgder. Er zijn vaak aanbiedingen te vinden met een ‘gratis op maat’-voorstel, dat scheelt weer een slok op een borrel.

 

Welke plooi?

De populairste plooien zijn de platte plooi, de dubbele plooi (de vlinderplooi) en het ringgordijn. Een ringgordijn is mooi als je voor een stoere look wil gaan. Voor alle andere opties kies ik eigenlijk altijd voor de vlinderplooi.

 

 

Welk ‘gordijn’ kies jij? Nummer 1,2,3 of 4?

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, is een bescheiden foodlover en tuiniert graag zonder groene vingers. Denkt altijd aan die roze olifant en is dol op magazines en mooie uitzichten.  

 

Fotografie: Eijffinger, Luxaflex, Ikea