Soms word ik zo moe van mezelf

 

Hoewel ik een flinke hypochonder ben loop ik de deur van de huisarts niet bepaald plat. Maar misschien moet dat maar eens veranderen.

 

 

 

Al zolang ik me kan heugen ben ik als de dood dat ik wat mankeer en daar kan ik inmiddels prima mee leven. Ik word er dan ook regelmatig door mijn meneer om uitgelachen. ‘Ga je al dood?’, vraagt hij dan en dan mopper ik dat ik daar helemaal geen tijd voor heb want ik moet nog strijken en boodschappen doen. Maar als er echt sprake is van een bultje dat er niet hoort moet hij me bijna de drempel van de huisarts over duwen omdat ik niet uit mezelf een afspraak maak, bang dat Magere Hein me inmiddels op de hielen zit.

 

Dus toen ik van de week een rode kring op mijn enkel zag verschijnen zat ik binnen de kortste keren te googelen wat dat nou toch kon zijn. Ik zag heel enge plaatjes van rare opgezwollen benen en las lugubere verhalen waar ik meteen van wakker lag. Niet handig omdat mijn gedachten dan met me aan de haal gaan en ik in mijn hoofd al bezig ben met m’n begrafenis.

 

‘Zou je niet even bellen met de huisarts?’, vroeg mijn man. ‘Daar is die voor namelijk.’ Nou, die huisarts heeft het druk met dingen die veel belangrijker zijn dan die malle kring op mijn enkel. En ik stak met veel plezier mijn kop weer in het zand terwijl ik al scrollend de engste aandoeningen tegenkwam die ik misschien weleens zou kunnen hebben.

 

De hypochonder in mij had al visioenen van allerlei ellende want het spook negeren maakt het spook alleen maar groter. En dan word ik zo moe van mezelf en mijn eigen suffe gedrag. Dus ging ik vanmorgen toch maar even naar de huisarts. Zij constateerde een tekenbeet en zei dat dat niet helemaal onschuldig was, maar wel goed te behandelen is als je er op tijd bij bent. Met een antibioticakuur liep ik opgelucht de deur uit, ik ging dus toch niet dood. De huisarts zei ook nog dat ze me liever 11 keer voor niks zag dan een keer te weinig, voor het geval er eens echt iets aan de hand zou zijn. En dat een hypochonder niets heeft aan Dokter Google. Wel aan goed advies van een echte huisarts.

 

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit