Deze soep wordt gemaakt naar Grieks familierecept van de jonge kok Iasonas (Jason) Pangoulis van restaurant Bluespoon in Andaz Amsterdam.
Bij Bluespoon in Amsterdam wordt door een internationale garde van topchefs ontzettend goed en vernieuwend gekookt. Maar weet je wat twee van deze jongens gemeen hebben, naast het feit dat ze hélemaal niet vervelend zijn om naar te kijken in die open keuken? Dat ze uit families komen die al generaties lang mensen gelukkig maken door voor ze te koken. Beiden keken de kunst af bij hun grootouders, en delen een dierbaar familierecept met ons.
Iasonas (Jason) Pangoulis: ‘Ik was altijd al in de keuken te vinden met mijn moeder en oma, maar het echte koksvak heb ik gekozen vanwege mijn opa. Hij was chef-kok van een groot hotel in Griekenland, en als hij tijd had om voor de familie te koken genoot hij daar intens van. Dat beeld, van die trotse man, die met zijn hele ziel en zaligheid stond te koken om anderen happy te maken, staat op mijn netvlies gebrand. Koken is voor mij het openen van een deur naar wat er zich in je hoofd en hart afspeelt. Een gerecht heeft een ziel; het is een afspiegeling van gevoelens, indrukken en herinneringen. Met elk gerecht dat ik creëer vertel ik iets over mijzelf; iets dat ik wil delen met gasten en mensen om wie ik geef. Maar wat ik echt het allermooiste vind aan dit vak, is dat je handen een verlengstuk zijn van je ziel.’
Dit heb je nodig
Voor de gehakt-rijstballen
500 gr gehakt
1 ei (alleen het wit)
1 bosje peterselie, fijn gesneden
1 bosje dille, fijn gesneden
10 cl azijn
20 gr broodkruim
60 ml koud water
50 ml olijfolie
120 gr gekookte pandan rijst
snufje zout
snufje peper
Voor de soep
2 vastkokende aardappelen in blokjes van 2 cm
1 wortel in blokjes van 2 cm
snufje peper
snufje zout
1 bosje krul peterselie
2 takjes dille
3 liter groentebouillon (vers of van blokjes) of water
sap van 2 à 3 citroenen
1 eidooier
10 gram paneermeel
Benodigdheden
soeppan ø 20 cm (5,3 liter)
metalen mengkom
mengkom
citruspers
garde
Zo maak je Iasonas’ soep met ballen
Meng de ingrediënten voor de ballen in een grote kom en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
Draai er dan kleine ballen van (ca. 50-60 gram).
Zet een grote pan met 3 liter groentebouillon of water op.
Voeg de in blokjes gesneden aardappelen en wortelen toe en de kruiden, peper en zout naar smaak.
Voeg de ballen toe en kook gedurende twintig minuten tot de groenten en de ballen gaar zijn.
Om de soep te binden: Mix in een metalen mengkom de eidooier en het citroensap heel goed door.
Mix in een andere mengkom wat water en paneermeel en roer tot het paneermeel al het water heeft opgenomen en er een homogene massa is ontstaan.
Schep dit vervolgens bij het eidooier en citroensap mengsel in de metalen mengkom.
Schep hierna met een soeplepel wat hete bouillon uit de pan en voeg dit toe aan deze mix.
Blijf goed roeren zodat het ei niet gekookt wordt, maar wel goed verwarmd (gepasteuriseerd) wordt.
Herhaal dit vier maal en schenk daarna deze mix terug in de soeppan.
Roer goed door elkaar en voeg verse peper, fijngesneden dille en peterselie toe.
Serveer de soep, die nu stevig en dik moet zijn, direct. Voeg naar smaak nog wat verse peper toe. Eet smakelijk!